Хубен Черкелов с изложба в София през февруари

Тя ще бъде открита на 2 февруари и ще продължи до 14 март

Хубен Черкелов с изложба в София през февруари

Хубен Черкелов

Снимка: Личен архив

3938 ~ 1 мин. четене

Световноизвестният български художник Хубен Черкелов ще покаже първата си самостоятелна изложба живопис от 18 г. насам в София. Тя ще бъде открита на 2 февруари и ще продължи до 14 март. Произведенията могат да бъдат видяни в Софийски Арсенал – Музей на съвременното изкуство.

Изложбата е под патронажа на заместник-министър председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева. 

Хубен Черкелов е български художник, който живее в Ню Йорк от 2000 г. В средата на 90-те години на миналия век е активен участник в артистичния кръг „XXL“, организиран около едноименната галерия в София. След преместването си в САЩ става популярен с картините и сюжетите, взаимствани от банкноти и монети. Там е познат под артистичното име Houben RT.

В работата си художникът се опитва да предложи начин, по който символичните образи легитимират националната власт. Негови творби са представени в Музея Бронкс, Ню Йорк; Музея Броган, Флорида; 54-ото Биенале във Венеция и галерии в Ню Йорк, Бостън и Шарлът. Творчеството му е обект на документалния филм "Houben Paints Money" („Хубен рисува пари”) от 2012 г. на режисьора Георги Тенев.

Повече за новата изложба и интервю с Хубен Черкелов четете в бр. 81 на списание "Икономика" - в момента на пазара.

Коментари: 0