Българският форум на бизнес лидерите раздаде наградите за отговорен бизнес

Те се връчват за 16-а поредна годинаимат и имат за цел да насърчат и популяризират високите стандарти и добрите практики

Българският форум на бизнес лидерите раздаде наградите за отговорен бизнес
1852 ~ 3 мин. четене

Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) обяви финалистите и победителите в Наградите за отговорен бизнес 2018 на официална церемония снощи. Общо 111 корпоративни проекта с кауза, осъществени от рекорден брой компании – 73, се състезаваха в конкурса за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие.

Годишните награди за отговорен бизнес се организират от БФБЛ за 16-а поредна година и имат за цел да насърчат и популяризират високите стандарти и добрите практики на частния сектор в сфери като образование, екология, развитие на служителите, подкрепа за местните общности и цялото общество.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев връчи отличията в категория „Инвеститор в обществото”, привлякла 29 номинации – най-много в тазгодишното издание на бизнес конкурса. Първото място за втора поредна година спечели Райфайзенбанк с дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“, която вече 10 години подкрепя важни обществени каузи. Второто място е за "Лидл България" и програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“ за финансиране на добри идеи на граждански организации. На престижното трето място журито класира SAP България и проекта им „Роботика за България“, с който компанията стимулира интереса на учениците към науката и технологиите.

В категорията „Инвеститор в знанието“ се състезаваха 28 корпоративни проекта. Отличията връчи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Голямата награда спечели ТехноЛогика с Техно Меджик Ленд – интерактивен детски център за наука и технологии.  Второто място си поделиха две компании – Soft Uni със своите безплатни обучения по основи на програмирането в 33 града в цялата страна и VMware с програмата за технологично обучение на деца Service Learning Accelerator. Кампанията за безопасен интернет на Теленор България й донесе авторитетното трето място в оспорваната категория. 

Победител в Инвеститор в околната среда” стана Telus International Europe с  инициативата „Телъс ден на подкрепа“, който през 2018 г. се превърна в мащабна инициатива за залесяване.  На втора позиция е Загорка с кампанията „Създаваме по-добър свят“ за отговорно поведение от производството до консумацията. Третото място зае ЧЕЗ Разпределение с проект за опазване на застрашени видове птици в защитени зони от НАТУРА 2000. Финалистите в екокатегорията получиха наградите си от министъра на околната среда и водите Нено Димов. Трите компании имат и  допълнителен бонус – възможността да участват и в авторитетните Европейски бизнес награди за околна среда, на които БФБЛ е координатор за България.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политик, връчи отличията в категорията „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд”. Първото място е за Хюлет Пакард Ентърпрайз с инициативата „Жените таланти в бизнеса – невероятната ТИ“.  Втора е Нестле България с кампанията „Нестле се нуждае от младите хора“, а трета – Кауфланд България с проект за обучение и квалификация на ученици и студенти.

Кметът на София Йорданка Фандъкова награди най-добрите проекти в категорията „Маркетинг, свързан с кауза”. Billa България стана първа с кампанията „Да помогнем заедно“ за финансова подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. На второ място е ЧЕЗ Електро България с We Do Green – инициатива за засаждане на дървета и отказ от хартиена фактура, а на трето журито класира търговска верига „Фантастико“ за активната дарителска програма „Никое дете не трябва да расте само“.

Компанията с „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие” е Дънди Прешъс Металс Крумовград, спечелила със своята програма за инвестиции в региона. Следват я БГ Асист със „Силата да бъдеш свободен“ – проект за безвъзмездна подкрепа на деца и възрастни със зрителни увреждания и ниски доходи от цялата страна чрез инсталиране на специализиран софтуер, поддръжка, безплатно обучение и и технически помощни средства. Трета е Questers България с цялостната си благотворителна дейност в полза на образователни, социални и здравни инициативи. Тримата финалисти получиха отличията си от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев.

Социалното предприятие БГ Асист взе и специалната награда Engage за най-голям принос на служителите – всеки от тях ежедневно отделя 20% от работното си време в помощ на нуждаещи се хора с нарушено зрение, като предоставя техническа и софтуерна помощ, обучение и дистанционна асистенция. През 2018 г. така са подкрепени над 200 души от цялата страна. Наградата бе връчена от заместник-посланика на Великобритания Лин Чарлс.

Подкрепи Economic.bg