Българският „Южен поток“ зависи от унгареца Виктор Орбан

Aко лобистките му поправки по проекта минат, ще има стимул за София и Белград, пише Независимая газета

Будапеща срещу ЕС

Българският „Южен поток“ зависи от унгареца Виктор Орбан

Снимка: kormany.hu

164 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Ако премиерът на Унгария Виктор Орбан започне изграждането на газопровода „Южен поток“, то това ще стане пробив за България и Сърбия, за да се върнат към работата по проекта. Това твърди директорът на Института за национална енергетика на Руската федерация (РФ) Сергей Правосудов за анализа на руския „Независимая газета” (НГ).

Според руския експерт обаче не е ясно дали властите в Будапеща ще стигнат „по-далеч от гръмки заявления“. Неговият колега от Съюза Нефтогазопромишленици на РФ Рустам Танкаев посочи, че унгарските власти просто „опипват почвата под краката си“. „Този въпрос обаче е в компетенциите на Евросъюза и Унгария най-вероятно очаква остра реакция на Брюксел“, коментира той.

Както писа Икономика, Унгария направи опит да изкара от мъртвата точка проекта за строителството на газопровода „Южен поток”, който заобикаля Украйна чрез специален закон, гласуван в понеделник. Местните парламентаристи приеха поправките, съгласно които строителството на „Южен поток” може да започне въпреки нормите от приетия в Европейския съюз (ЕС) Трети енергиен либерализационен пакет.

По думите на анализаторите, действията на властите в Будапеща не биха могли да повлияят особено върху съдбата на проекта. Те може да се оценяват единствено като морална подкрепа за Русия. В края на краищата, Унгария е по-вероятно да послуша Брюксел, а не Москва, в случай на явно недоволството от страна на ЕС, коментира НГ.

„Всички проекти на „Газпром“ към днешния ден са заложници на голямата политика, където решенията са възможни само в случай на подобряване на политическата ситуация“, коментира анализаторът на Sberbank Investment Research Валерий Нестеров. Той припомни, че „точно по политически мотиви Великобритания наскоро се отказа от разклонение на „Северен поток“ до Острова“.

Законът е приет в понеделник, като по него в изграждането на тръбата могат да участват и компаниите, които не са минали сертифициране от Еврокомисията (ЕК). Това противоречи на Третия пакет на ЕС, като документът на правителството на Виктор Орбан е гласуван от 132 законодателя при едва 35 – против.

„Това е направено за подкрепа на изграждането на „Южен поток“ и за това, да се покаже на Руската федерация сериозността на намеренията на Унгария относно проекта“, коментира експерт по енергийно регулиране Атил Холод, заемащ през 2012 г. поста главен секретар на правителството на Виктор Орбан.

Премиерът на Унгария отново потвърди своята решимост относно реализирането на проекта за изграждане на газопровода. „Германия вече е изградила газопровода „Северен поток“, с чиято помощ е способна да заобиколи Украйна като потенциален източник на опасност. И ние не искаме повече от това, което иска Германия“, казва Орбан пред чешкия вестник Pravo. По думите му било „необходимо Унгария да бъде осигурена с природен газ в случай, че в Украйна има някакви проблеми“.

Европейската комисия (ЕК) от своя страна поиска от властите на Унгария да дадат разяснения. Това заяви говорителят на ЕК по климата и енергетика Анна-Каиса Итконен. „ЕК поддържа контакти с унгарските власти, за да получи по-нататъшните разяснения по въпроса. Както разбираме в Еврокомисията, планираните поправки към закона са предложени в контекста на осигуряването на условия за изграждане на „Южен поток“, цитирана е чиновничката от РИА Новости.

От Брюксел поясняват, че разделянето на процедурите по изграждане и по експлоатиране на газопровода по принцип не противоречат на директивите на ЕК, но според говорителката тези разрешителни за строеж трябва да се основават на „обективни, прозрачни и недискриминационни за други участници на пазара критерии“. „От поправката не става ясно, по какъв критерий подобен вид разрешителни за газопроводи могат да бъдат предоставяни от страна на унгарските регулаторни органи“, обобщи Анна-Каиса Итконен.

Подкрепи Economic.bg