Разследват близък на Путин олигарх за пране на пари

Съществуват подозрения, че транзакциите включват капитали на самия руски президент

Разследват близък на Путин олигарх за пране на пари

Снимка: wsj.com

180 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Щатски прокурори са започнали разследване за пране на пари срещу един от най-приближените олигарси на руския президент Владимир Путин - Генадий Тимченко, съобщава агенция Reuters, позовавайки се на източници на The Wall Street Journal.

Районната прокуратура на Източен Ню Йорк проверява дали милиардерът не е трансферирал през американските финансови пазари капитали, чиито произход са сделки, за които има съмнение за корупционни практики. Разследването се осъществява с подкрепата на Департаментът по правосъдие на САЩ.

Във фокуса попадат транзакции на основаната от Тимченко търговска компания Gunvor Group, в които тя е купувала петрол от Роснефт и го е препродавала на трети лица. Подозренията са, че те са в нарушение на санкциите, наложени от САЩ на Тимченко и други приближени до властта в Москва, по повод конфликта в Украйна. Тимченко е и съдружник във втория по големи производител на газ в Русия - Novatek.

Според източниците се проверява внимателно дали някои от операциите не са свързани с личното състояния президента на Руската федерация Владимир Путин. Финансовото ведомство на САЩ съобщи, че той има инвестиции в компанията и може да е имал достъп до ресурсите ѝ.

Gunvor и Кремъл категорично отрекоха обвиненията. Тимченко и Прокуратурата на САЩ не са открити все още за коментар.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg