Държавната енергетика посрещна затварянето на КТБ със 159 млн.лв. експозиция

\"Булгартрансгаз\" с най-много средства в банката

Закъснял отчет

Държавната енергетика посрещна затварянето на КТБ със 159 млн.лв. експозиция
3716 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

След цели 4 месеца от началото на сагата около Корпоративна търговска банка (КТБ), служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов най-накрая даде подробна информация за депозити на подчинените му компании от Българския енергиен холдинг (БЕХ) в тази финансова институция.

„Към момента на прекратяване на обслужване на клиенти в държавните дружества в сектор "Енергетика" са имали следната нетна експозиция, средства в банката -159 млн. лв.“, заяви министърът по време на днешния парламентарен контрол. По този начин става дума за около 110 млн. долара средства за оперативни разходи в държавните енергийни дружества.

Министър Щонов даде и подробната разбивка за това каква е нетната експозиция, разделена по основните фирми. "От страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ) - 44 млн. лв., от страна на "Мини Марица - Изток" - 18 млн. лв., "ТЕЦ Марица Изток 2" - 1 млн. и 400 хил. лв., "Булгартрансгаз" (БТГ) - 55 млн. лв., Националната електрическа компания (НЕК) - малко над 14 млн. лв., АЕЦ "Козлодуй" - 4 млн. 560 хил. лв., Електроенергийният ресорен оператор (ЕСО) - 4 млн. 818 хил. лв.“, гласи статистиката на шефа на МИЕ.

Той допълни, че в държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО) става дума за по-скромна сума от „малко под 300 хиляди лева депозити в КТБ". По думите на ресорния служебен министър блокираните средства в КТБ на НЕК „не са причина за поскъпването на тока“.

Както е известно, преди служебният кабинет на Марин Райков през пролетта на 2013 г. да е наложил забрана на държавните компании да депозират повече от 25% от своите оперативни средства в една банкова институция, в КТБ са били депозирани между 600 и 700 млн. лв. от дружествата на БЕХ. „Булгаргаз“ например дори е обслужвала кредит към КТБ, с който е плащала доставките на синьо гориво от страна на руския монополист „Газпром“.

 

Подкрепи Economic.bg