Bank of America: Рецесията вече е тук

Банката очаква загуба на поне 1 милион работни места всеки месец през второто тримесечие

Bank of America: Рецесията вече е тук

Снимка: Bank of America

1976 ~ 1 мин. четене
Bank of America предупреди инвеститорите в четвъртък, че индуцираната от коронавирус рецесия вече не може да се избегне - тя вече е тук.

"Официално декларираме, че икономиката е изпаднала в рецесия ... присъединявайки се към останалия свят и това е дълбоко потъване", заяви икономистът за САЩ на Bank of America Мишел Майер в бележка. „Ще бъдат загубени работни места, ще бъдат унищожени богатства и доверието ще бъде потиснато".

Банката очаква икономиката да се „срине“ през второто тримесечие, като се свие до -0,8%, каза тя.

Bank of America прави преглед на пазара на труда като начин да разбере „степента на икономическия шок“.  Банката очаква равнището на безработица почти да се удвои, със загуба на около 1 милион работни места всеки месец през второто тримесечие, до общо 3,5 милиона.

Епидемията от коронавирус вече порази световните пазари, тъй като пътуванията спряха и бизнесът затвори врати. S&P 500 и Dow Jones Industrial Average се търгуват на меча територия и сега са около 30% под своите най-високи нива от миналия месец.

Майер каза, че ситуацията само ще се влоши. Банката вижда спад през април, последван от „много бавно връщане към растеж след това, като икономиката ще се чувства малко по-нормална до юли“.

"Въпреки че спадът е тежък, ние вярваме, че той ще бъде доста краткотраен", добави Майер.

И докато икономиката продължава да се сблъсква с неизследвана територия, Майер заяви, че „спасението“ ще дойде от агресивни действия. "Що се отнася до отговора на политиците, според нас не трябва да има горна граница за размера на стимулите", каза тя.
Коментари: 0