Цените на петрола може да станат отрицателни, твърди анализатор от Уолстрийт

Производителите на \"черно злато\" може да започнат да губят от търговията си

Цените на петрола може да станат отрицателни, твърди анализатор от Уолстрийт
5928 ~ 2 мин. четене
Сривът на цените на петрола може да продължи с по-бързи темпове, а стойността на суровината да достигне отрицателни стойности. Това твърди Пол Санки, анализатор от Wall Street и управляващ директор в Mizuho Securities, цитиран от Yahoo Finance.

Към 20:00 ч. българско време в сряда цената на лекия американски петрол на борсата се срина с над 10% до 20.61 долара за барел, като последно при толкова ниско ниво се е търгувала през февруари 2002 г.

Пандемията от коронавируса доведе американската и глобалната икономики до застой след забраните за социален живот и пътувания. Рязкото забавяне в икономическата активност изпари и нуждата от петрол. Не само това, но и срина цените на суровината. Най-големият производител на „черно злато“ Саудитска Арабия свали цените на своя петрол и увеличи рекордно производствения си обем, наказвайки Русия, която не се съгласи на свиване на добивите по време на срещата на ОПЕК+.

Петролният пазар има нужда от 100 млн. барела на ден, но според Санки е възможно икономическият застой да тушира търсенето и да създаде огромен излишък от 20 млн. барела дневно. Според него реалността на пазара се съдържа в това, че нефтът се изпомпва от земята и трябва да бъде консумиран или съхраняван някъде. Когато разходите по съхранението му станат прекалено големи или местата за съхранението му достигнат максимума си, компаниите ще започнат да плащат на клиентите си, за да го вземат.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди на Министерството на енергетиката да се възползва от ниските цени, като стъпи на пазара и закупи петрол за Стратегическия нефтен резерв. Той може да поеме по 2 млн. барела на ден, което означава, че има четири месеца, докато капацитетът му достигне лимита си, заявява Санки.

Според него дотогава цените на иначе скъпия за добиване шистов петрол от находището Бакен в САЩ или скъпите добиви от канадските нефтени пясъци ще станат отрицателни за производителите, защото надвишават нуждите, а и изискват съхранение. „Отрицателните цени ще се формират заради по-високите разходи за съхранение от пазарните“, смята анализаторът.

Санки не е единственият на Wall Street, който алармира за наближаващото наводнение от петрол. Прекомерното предлагане от страна на ОПЕК и Русия, съчетано с падащото търсене "водят до опасения за излишък, който може да затрупа световните складове", пише Франсиско Бланш, стоков стратег в Bank of America.

Той предупреждава, че унищожаването на търсенето, причинено от COVID-19, и ценовата война между Саудитска Арабия и Русия може да предизвика набъбване на запасите с 900 млн. барела само през второто тримесечие. Според него в момента в света има около 1.5 млрд. барела в резерви.

Най-лошият сценарий, според Бланш, не е толкова ужасен като този на Санки. „При тежък сценарий, ако пазарът се бори да намери къде да насочи излишъка от петрол, тогава цените на петрола може да се наложи да се търгуват още по-надолу до 15 - 16 долара за барел“, пише той.

Коментари: 0