Банковият съюз в АСЕАН вече е факт

Очаква се споразумението да увеличи инвестициите в рамките на организацията

Банковият съюз в АСЕАН вече е факт
200 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Десетте страни-членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) се споразумяха за създаването на единна структура за банкова интеграция. Тя ще позволи на всяка отговаряща на необходимите критерии банка от дадена страна в АСЕАН, да извършва дейности в другите страни-членки на организацията, съобщава РИА Новости.

„Това е голяма стъпка напред. За периода след 2015 г. имаме планове за основните области, които ще разработим за лансирането на тази интеграция“, заяви ръководителят на малайзийската Централна банка Зети Ахтар Азиз.

„Бяха ни необходими 5 г., за да изминем пътя от концепция до работещо споразумение. Това е важна стъпка за всички в АСЕАН. Централната банка на Индонезия и Държавната банка на Малайзия вече подписаха меморандум за взаимно разбирателство, който ще позволи да въведем тази структура в действие“, добави висшият банкер.

Споразумението дава възможност на банките да работят в рамките на организацията при същите условия както в собствената си държава. Това важи и за местните финансови институции. „Улеснявайки междубанковото сътрудничество, ние даваме възможност междинните средства от една държава да бъдат инвестирани в производството на друга държава“, обясни Зети.

Управителите на централните банки на страните от организацията одобриха сключването на споразумението през декември 2014 г. Рамката беше финализирана в учредителната среща на финансовите министри от АСЕАН и управителите на централните банки в събота. Очаква се този ход да повиши нивото на инвестициите в южноазиатската организация. 

АСЕАН обединява Сингапур, Индонезия, Малайзия, Тайланд, Филипините, Бруней, Камбоджа, Лаос, Виетнам и Мианмар (Бирма).

Коментари: 0