Барбалов: 160 кръстовища са част от интелигентната трафик система в София

Трафикът днес ще е натоварен заради първия учебен ден

Барбалов: 160 кръстовища са част от интелигентната трафик система в София

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Общо 160 от кръстовищата в София са включени в интелигентната система за управление на трафика. Това каза столичният зам.-кмет по транспорта Дончо Барбалов в ефира на БНТ тази сутрин. Той обясни, че системата помага за по-добрата регулация при натоварено движение. На всяко от тези кръстовища има контролер (малък компютър), който следи натоварването чрез датчици, а благодарение на заложените алгоритми изчислява къде оптимално да се пропускат превозните средства. Има и изграден център за управление на трафика.

Барбалов призова при възможност хората  все пак да полазват публичния градски транспорт, за да се облекчи както движението в града, така и екологичният отпечатък.

Днес, по повод първия учебен ден, трафикът в столицата ще бъде по-натоварен. През почивните дни бе възстановено движението по моста на бул. “България”, който отива към бул. “Витоша”. Все още се работи по бул. “Линкълн”, където се рехабилитират 4 км. От бул. “Монтевидео” до новата станция на метрото се очаква да приключат изцяло ремонтите до началото на октомври. Започнало е тестово движение на трамваите по улица “Каменоделска”, където има довършителни работи по тротоарите.

Коментари: 0