The Daily Express: Джонсън има таен план как да случи Brexit в срок

Само трима души са запознати със секретния документ

The Daily Express: Джонсън има таен план как да случи Brexit в срок

Снимка: БТА

Британският премиер Борис Джонсън има таен план как да изкара страната си от Европейския съюз (ЕС) на 31 октомври, пише местното издание The Daily Express, позовавайки се на неназовани източници в правителството. Според изданието той е толкова секретен, че дори членовете на вътрешния кръг на министър-председателя не са запознати с него. Само трима съветници са видели документа. 

Според Daily Mail, от правителството вярват, че са намерили пропуск в закона, който
проевропейските депутати приеха, за да спрат Brexit поне засега. 

Информацията обаче е толкова чувствителна, че само трима от съветниците на Джонсън са запознати с нея. Самоличността им не се разкрива, но вероятно става дума за триото Доминик Къмингс, дясната ръка на Джонсън и координатор на кампанията „Гласувай за напускане“, секретарят за Brexit Стив Баркли и главният прокурор Джефри Кокс.

Опозиционните партии обединиха сили преди две седмици, за да приемат закон в опит да предотвратят Brexit без сделка – ефективно връзвайки ръцете на премиера. 

В Закона се казва, че ако до 19 октомври в Камарата на общините не бъде одобрена сделка, Джонсън трябва да пише официално до Брюксел, за да иска нова отсрочка – нещо, което той неколкократно изтъкна, че няма да направи. 

Няколко мотива в закона обаче съдържат недостатъци, пише още изданието. Джолсън Маугам, изтъкнат противник на Brexit, който бе замесен в редица законодателни действия, целящи да предотвратят излизането на Великобритания от ЕС, също коментира, че последният нормативен акт може да не проработи. Той обясни, че ако депутатите гласуват за приемане на сделка на първо четене, след това законът за предотвратяване на Brexit без сделка вече няма да задължава Джонсън да иска отсрочка от Брюксел.

Но ако след това депутатите гласуват срещу сделката, това на практика ще позволи на правителството свободно да реализира Brexit без сделка. 

Новината за таен план идва преди Върховният съд да гледа във вторник случая по спирането на работата на парламента за пет седмици. Блокиращите действия на Джонсън се считат за незаконни. 

Коментари: 0