БДЖ ще се сдобие с 15 нови локомотива до средата на 2021 г.

В бюджета за догодина е заложено увеличение с 200 млн. лв. за капиталови трансфери и субсидии, от които близо 115 млн. лв. са за подвижен състав

БДЖ ще се сдобие с 15 нови локомотива до средата на 2021 г.

Снимка: Министерство на транспорта

2297 ~ 1 мин. четене

До средата на 2021 г. в системата на българската железница влизат 15 нови локомотива, които ще обслужват основните и най-натоварени направления на страната. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на откриването на жп гара „Подуяне“, пускането в експлоатация на два нови локомотива „Сименс Смартрон“ и представяне на новата тежка механизация за поддръжка и ремонт на железния път.

На събитието присъстваха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, кметът на район „Подуяне“ Ева Митова, представители на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020, генералният директор на НК „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски, изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" ЕАД Никола Василев и др.

„Днес отбелязваме три събития, които са неразривно свързани под мотото „обновление на железницата“. Тук виждаме резултатите от дълъг процес на реформи, който минава през погасяване на огромните дългове на БДЖ и продължава с колосални инвестиции в железницата през следващите няколко години“, заяви министър Росен Желязков.

„БДЖ подписаха допълнително споразумение с изпълнителя за още 5 локомотива, които ще бъдат доставени до юни 2021 г.“, посочи транспортният министър. Той допълни, че това са първите нови локомотиви, закупени от 1986 г. насам.

В бюджета за следващата година е заложено увеличение с 200 млн. лева за капиталови трансфери и субсидии, от които близо 115 млн. лева са за подвижен състав“, акцентира Росен Желязков.

По думите му за пръв път държавата ще има възможност да кандидатства за европейско финансиране за закупуването на тягов състав. „В рамките на Механизма за устойчивост и възстановяване се предвиждат над 750 млн. лева за жп инфраструктура и 250 млн. лева за нови влакове“, обясни още министърът.

В рамките на днешното събитие бяха представени и два нови високотехнологични влекача, собственост на НКЖИ, с които ще се осигури по-бърза и ефективна поддръжка на железния път в страната.

Подкрепи Economic.bg