Антигенните тестове официално се приравняват с PCR

Лицата с положителен резултат от тях вече ще подлежат на 14-дневна карантина

Антигенните тестове официално се приравняват с PCR

Снимка: Pixabay

Министърът на здравеопазването издаде заповед, според която бързите антигенни тестове се приравняват с PCR методиката. Добавянето им като лабораторен критерий за потвърждаване на случаи на COVID-19 създава допълнителна възможност за диагностика на заболяването в страната.

Лицата с положителен антигенен тест щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на СОVID-19 в Единния информационен портал. Те ще подлежат на 14-дневна изолация, а техните близки контактни лица – на 10-дневна карантина. Същите правила важат и за резултатите от PCR тестовете.

Провеждането на бързи антигенни тестове ще се извършва от лечебни заведения (самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински и диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ, комплексни онкологични центрове) и РЗИ.

Прилагането на бърз антигенен тест ще се прави на болни лица в рамките на 5 дни от началото на клиничната картина, а при контактни лица – в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен с коронавирус.

При лица с наличие на клинични симптоми, отговарящи на критериите за COVID-19, и отрицателен резултат от бърз антигенен тест, следва да се проведе изследване по метода PCR. А при невъзможност – да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни.

Направените до момента бързи антигенни тестове няма да се включат със задна дата в официалните данни за потвърдените в страната случаи.

Коментари: 0