Тръмп нарече спасителния COVID пакет „позор“ и го отхвърли

Американският президент настоява за по-голяма финансова помощ

Тръмп нарече спасителния COVID пакет „позор“ и го отхвърли

Снимка: БТА

1188 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Американският президент Доналд Тръмп отхвърли приетия вчера финансов пакет на стойност 892 млрд. долара, предназначен за ударените от COVID мерките, като добави, че той е „позорен и недостатъчен“. Той настоя помощта да бъде увеличена „от нищожните 600 долара до 2000 долара за физически лица или 4000 долара на двойка“, предава Reuters.

„Също така настоявам Конгреса незабавно да се отърве от разточителните и ненужни елементи от това законодателство и да ми представи подходящ законопроект. В противен случай ще се наложи следващата администрация да достави финансовия пакет за облекчение“, написа Тръмп в социалната мрежа Twitter.

Приетият вчера финансов пакет предвиждаше да изплаща по 600 долара еднократна помощ на американец. Освен това в доклада беше заложено той да подпомогне с над 300 млрд. долара бизнесите и наемателите, които са изправени пред изгонване.

В момента законопроектът може да бъде изменен, само ако ръководството на Конгреса реши да го направи. В противен случай Тръмп ще бъде принуден да се съгласи с тази финансова помощ, която ще бъде и втората по-големина в историята на САЩ след тази от март 2020 г., когато бяха отпуснати 2 трилиона долара.

„Все пак американският президент има една малка вратичка и тя е да наложи вето на този стимул, ако той не е съгласен с него. Но в този случай има риск помощите към американците да се забавят изключително много, което би довело до масово недоволство“, споделя представител от администрацията на Доналд Тръмп.

 

Подкрепи Economic.bg