Франция отваря границата си с Великобритания

Шофьорите на камиони ще могат да преминават граничните пунктове срещу бърз тест за COVID-19

Франция отваря границата си с Великобритания

Снимка: Красимир Свраков

2453 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

От днес Франция отваря границата си с Великобритания, което ще позволи на хилядите блокирани камиони по контролните пунктове да продължат по маршрута си, предава Reuters. За целта обаче те ще трябва да покажат отрицателен тест срещу COVID-19, който да бъде направен в рамките на последните 72 часа.

"Всички шофьори на тежкотоварни камиони, независимо от националността им, трябва да бъдат подложени на бърз тест, ако искат да преминат през граничните пунктове и да продължат по маршрутите си“, съобщават от Министерството на транспорта на Франция.

От там информират още, че в случай на положителен тест шофьорите ще трябва да се изолират на британска земя за 10 дни. След този период те ще подлежат на повторно тестване – ако след него представят отрицателен тест, тогава ще имат възможност да напуснат страната.

От британското транспортно министерство заявиха, че постигнатото споразумение ще бъде преразгледано отново на 31 декември, но е възможно да остане в сила до 6 януари 2021 г.

Великобритания обяви, че започва спешно изграждане на пунктове за тестване на границата и че въпреки тежката ситуация, предизвикана от новия щам „всички страни членки на ЕС трябва да бъдат единни и да не се стига до ескалация на напрежението“.

Припомняме, че от началото на седмицата десетки държави затвориха границите си за хора, идващи от Обединеното кралство, заради новата мутация на коронавируса. Това доведе до огромни опашки от британската страна на Ламанша. От английското пристанище Дувър заявиха, че вече се подновява трафикът към Франция и се надяват „скоро всичко да приключи“. Към момента броят на шофьорите, чакащи да преминат границата, е около 2800.

 

Подкрепи Economic.bg