Илон Мъск е опитал да продаде Tesla на Apple

Тим Кук обаче не се е съгласил на срещата

Илон Мъск е опитал да продаде Tesla на Apple

Снимка: БТА (колаж)

2627 ~ 1 мин. четене

По време на едни от „най-мрачните“ дни на Tesla Илон Мъск е опитал да продаде компанията си на Apple за едва една десета от сегашната ѝ стойност. Тим Кук обаче дори не се е съгласил на среща.

Обърнах се към Тим Кук, за да обсъдим възможността Apple да придобие Tesla (за 1/10 от текущата ни стойност). Той отказа срещата“, разказва Мъск в публикация в Twitter.

Пазарната капитализация на Tesla днес надхвърля 640 млрд. долара. Това означава, че преди 3 години офертата към Apple е щяла да бъде за около 60-65 млрд. долара. 

Повод да разкаже историята Мъск намери в статията в Reuters, според която Apple подготвя свой автономен автомобил. Според него обаче информацията е „странна, ако истина“.

Той си спомня за несполучливия си опит да предложи на Apple да купи Tesla. Сюжетът се развива през 2017 г., когато автомобилният производител бе изпаднал в тежко положение покрай пускането на по-евтиния Model 3. По онова време се възлагаха огромни надежди, че именно седанът ще тласне марката към масовия пазар. Компанията обаче преживя едни от най-мрачните си месеци, в които имаше тежки производствени проблеми и се оказа на прага на фалита.

Сега Model 3 е най-продаваният луксозен автомобил в Америка, подхранвайки издигането на Tesla до най-ценния автомобилен производител в света. Към днешна дата компания процъфтява – тази седмица тя официално се присъедини към индекса S&P 500, а от началото на 2020 г. акциите ѝ поскъпнаха със 700%.

Пробивът на автомобилния пазар обаче е изключително трудно начинание, пише CNN. По думите на самия Мъск Tesla е била на ръба на фалита няколко пъти през 17-годишната си история. Компанията отчете първата си годишна печалба едва миналата година.

Подкрепи Economic.bg