БДЖ иска да наеме още два локомотива срещу 1.62 млн. лв.

Покана за оферта е отправена директно до дъщерната фирма на Deutsche Bahn „Ди Би Карго България“

БДЖ иска да наеме още два локомотива срещу 1.62 млн. лв.

Снимката е илюстративна

Снимка: Pixabay

„БДЖ-Пътнически превози“ обяви обществена поръчка по директно договаряне за наем на два магистрални електрически локомотива заедно с машинистите им. Вчера, 11 юни, поканата е била изпратена до управителите на дъщерната компания на Deutsche Bahn у нас – „Ди Би Карго България“ ЕООД в гр. Карлово.

Срокът за наемане на двата локомотива е 6 месеца с опция за продължаването му за още два пъти по 6 месеца. Локомотивните бригади трябва да се състоят от по 5 машинисти на локомотив.

Общата стойност на обществената поръчка за целия евентуален срок от 18 месеца за наемане на двата локомотива е 1.62 млн. лв.

От публикуваното от БДЖ-ПП съобщение става ясно, че възможността за директно договаряне произтича от факта, че настоящата  процедура по ЗОП на практика е продължение на обществената поръчка за наем на 8 локомотива по различни обособени позиции, обявена на 19 декември 2019 година. По нея беше нает само един локомотив – именно от „Ди Би Карго България“, който вече повече от три месеца тегли композиции на БДЖ-ПП. Според ръководството на компанията ЗОП позволява да се обяви обществена поръчка за директно възлагане по „Обособена позиция 2“ за наем на два локомотива от бившата поръчка, резултат от което е и настоящата.

Въпреки че обществената поръчка е обявена за наем на 2 локомотива, в обявлението и в изпратената покана ръководството на БДЖ-ПП „си запазва правната възможност при отпаднала необходимост“ да бъде наета само една машина.

Наемането от БДЖ-ПП дори и на само един локомотив досега явно дава някакви резултати, тъй като през последните седмици рязко спадна броят на отменените пътнически влакове, като в някои дни не се отменя дори и по един влак. Само допреди три месеца БДЖ-ПП отменяше в някои дни по 12 и дори 16 пътнически влака, като средният брой на анулираните композиции беше 5-6 на ден.

Припомняме, че по друга обществена поръчка, обявена от БДЖ-ПП за наем на 5+5 локомотива за 2+1 години на обща стойност 25.7 млн. лв., в края на май оферти подадоха 4 чуждестранни и една българска компания, резултатите от която тепърва ще бъдат обявени.

Коментари: 0