БДЖ с 470 млн. лева задължения

Част от тях ще се погасят с пари от концесията на Летище София

БДЖ с 470 млн. лева задължения
Задълженията на Холдинг БДЖ са малко над 470 млн. лева. Това става ясно от отговор на транспортния министър Ивайло Московски на въпрос на депутат, съобщава БГНЕС. Задълженията са намалели с 16,6% спрямо октомври 2014 г., когато са били 564 млн. лв. 

Ако летище “София” бъде отдадено на концесия, част от парите ще отидат за погасяване на задълженията на БДЖ, казва Московски. От отговора му става ясно, че през 2015 г. компанията е била осъдена да плаща наказателна лихва по втория облигационен заем в размер на 10,7 млн. лв. на година. 

Транспортният министър признава, че ако не се осигурят средствата за погасяване на задълженията, кредиторите имат “достатъчно принудителни инструменти на свое разположение”, което включва и разпродажба на активи на холдинга, както и блокиране на сметки. 

Ивайло Московски уточнява още, че в разговор с главна дирекция “Конкуренция” на ЕК е посочено, че максималната държавна помощ, която страната би искала да окаже на “Холдинг БДЖ”, е в размер на максимум 320 млн. лв., включително погасяване на задълженията към държавната Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ). 

“Въпросната сума е изчислена при възможно най-песимистичния вариант от плана на железницата, като в случай например на осъществяване на приватизационна сделка, необходимостта от държавна подкрепа ще намалее със съответните постъпления от нея”, пише в отговора на транспортния министър. 
Коментари: 0