БДЖ се договори с кредиторите

Банките са се съгласили да не продават централата на железниците в София

БДЖ се договори с кредиторите
2531 ~ 1 мин. четене
Изпадналата в тежка финансова криза държавна железница се е договорила с кредиторите и поне на този етап няма да загуби централната си сграда в София и подвижен състав. От „Холдинг БДЖ“ излязоха с официално съобщение, че днес е постигната договорка за подписване на споразумение с банките кредитори по Втори облигационен заем, вследствие на което е спряна продажбата на активи на дружеството.

Това е постигнато след проведените интензивни преговори през последните няколко седмици между екипите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, „Холдинг БДЖ” ЕАД и представители на облигационерите.

Изплащането на оставащите задължения към финансовите институции ще се осъществи чрез предоставяне на заем от страна на държавата, за който все още не се знаят условията. За погасяването на предишни дългове на БДЖ правителството отпускаше безлихвени заеми на холдинга, част от одобрената през юни 2017 г. държавна помощ в размер на 224 млн. лв.

Сега сумата, която по информация на БДЖ е около 103 млн. лв., също ще дойде по линия на тази одобрена от Брюксел държавна помощ.
Подкрепи Economic.bg