Приходната агенция започва активни проверки по Черноморието

Приходната агенция започва активни проверки по Черноморието
548 ~ 2 мин. четене

Данъчните инспектори на Националната агенция по приходите (НАП) започват активните си проверки по Черноморието. От приходната агенция съобщават, че в лятната им контролна кампания ще се включат стотици проверяващи.

Инспекторите ще проверяват най-вече за отчитането на оборотите и издаването на касови бележки като до края на сезона от НАП очакват да направят над 25 хил. проверки на обекти.

От Агенцията припомнят, че и през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба, но основната цел на проверяващите е да насърчат доброволното спазване на данъчните изисквания.

От приходното ведомство отново ще използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите си, за да откриват рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните.

Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, паркинги и други търговски обекти, на мониторинг ще бъдат подложени борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки, допълват от НАП.

В проверките, които ще обхванат цялото Черноморско крайбрежие, а не само големите курорти, ще участват инспекторите на звеното „Фискален контрол“. Част от проверките ще са на принципа „таен клиент“, но едновременно с това ще патрулират и съвместни екипи на НАП и правоохранителните органи с отличителни знаци.

„Главната ни задача е да подобрим данъчното поведение на търговците по Черноморието. Това, че ще изпратим екипи там обаче не значи, че ще нарушим качеството на контролната дейност във вътрешността на страната. Разполагаме с близо 800 души и добри софтуерни инструменти за целта“, каза по повод на започващата контролна кампания на НАП директорът на „Фискален контрол“ Спас Шишков.    

Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или по електронна поща на [email protected]

Припомняме, че проверяващите във Варна започнаха активната данъчна кампания за сезона още в събота. 

Подкрепи Economic.bg