БЕХ е изкупил 100 млн. лв. дълг на „Топлофикация София” към „Булгаргаз”

„Топлофикация София” е най-големият клиент на „Булгаргаз”, формирайки близо 40% от приходите на дружеството

БЕХ е изкупил 100 млн. лв. дълг на „Топлофикация София” към „Булгаргаз”

„Българският енергиен холдинг” (БЕХ) е изкупил задълженията на общинската „Топлофикация София” към държавната „Булгаргаз”. Според оценка към 28 август те са близо 100 млн. лв. като са натрупани за периода февруари-август 2018 г. Това стана ясно от отговор на енергийния министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол днес.

Договорът между БЕХ и „Булгаргаз”, чрез който общественият доставчик прехвърля на БЕХ своите вземания и лихви от столичното топлофикационно дружество е одобрен от Петкова, стана ясно от думите ѝ.

БЕХ е трябвало да плати задълженията до 28 август 2018 г. като при неплащането на сумата, неустойката е в размер на 3.6 на сто годишно върху неизплатената в срок сума до датата на окончателното плащане.

Министър Петкова обясни, че в момента са в ход преговорите между БЕХ и „Топлофикация София” по отношение условията на договора за вземанията.

„Топлофикация София” е най-големият клиент на „Булгаргаз”, формирайки близо 40% от приходите на дружеството, което оказва съществено влияние върху финансовата стабилност на обществения доставчик и върху гарантирането на газовите доставки за страната.

Припомняме, че изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов още през юли предупреди, че ако не се стигне до плащане от „Топлофикация”, "Булгаргаз" ще предприеме действия по принудително събиране на вземанията. Тогава той обясни, че столичното дружество многократно е предупреждавано, че трябва да си плати доставката на гориво, за да не се налага „Булгаргаз” да събира вземанията си по съдебен ред.

Коментари: 0