Румен Цонев: Развитието е смисълът на всички усилия

Меря постиженията основно с числа и по-малко с емоция

Румен Цонев: Развитието е смисълът на всички усилия
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Румен Цонев е главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 Груп от началото на 2013 г., член на Съвета на директорите на КЦМ 2000 АД и председател на Надзорния съвет на КЦМ АД. Присъединява към екипа на КЦМ АД през 1991 г. като специалист „Инженеринг“ и скоро оглавява отдела. Под негово ръководство през годините се изпълняват едни от най-големите проекти на холдинга. Член е на УС на: Българската асоциация на металургичната индустрия, Международната цинкова асоциация (IZA), Консултативната комисия по индустрия към Международната група по оловото и цинка към ООН (ILZSG). Носител е на много награди, сред които „Мистър Икономика, Индустрия 2014“, награда „Пловдив 2016“.

Днес светът на бизнеса е, какъвто беше и вчера – целеполагане, много работа, успехи, спадове, целеполагане… Само технологиите и мащабът са различни.

КЦМ – за мен тези три букви са амбиция, кураж, ценност, мечти, удовлетворение.

Когато си на върха е хубаво да си спомняш как си се озовал там и да не забравяш, че върхът не е плато.

В стола на главен изпълнителен директор удобството е, че имаш повече информация от всеки друг, а неудобството, че на тази база често трябва да взимаш непопулярни решения.

Да си лидер или се получава, или не.

Ако сега започвах кариерното си развитие, бих намерил повече време за изучаване на човешките отношения в бизнес средата.

Развитие – зад тази дума се крие смисълът на всички усилия.

Приликата между цветните метали и хората е в многообразието.

Най-важни фактори за растежа на бизнеса са добре подготвения и отдаден на работата екип и точният анализ на възможните рискове.

Най-лесно е да си начело, когато работиш с хора, с които имате еднакви  представи за стойности и успех, а най-трудно е, когато в бизнеса няма или не се спазват правилата.

След над четвърт век работа за КЦМ разбрах, че тайната на успеха е в целенасочените усилия на мотивирания екип от професионалисти.

Меря постиженията основно с числа и по-малко с емоция.

Между традиция и новаторство, постоянство и променливост избирам разумния баланс между всички тях.

Прогнозата, която влияе върху посоката, в която ще развивам бизнеса, често е свързана само с определена вероятност нещо да се случи.

Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, но както често се оказва - спасението е в самите нас.

България ще е по-привлекателно място, ако нашето поколение изпълни успешно мисията си  - да направим така, че младите хора да намерят достойното си място тук и сега.

Свърши времето на оправданията, свързани с миналото.

Моята сила, струва ми се, е в способността ми правилно и обективно да преценявам обстоятелствата и хората.

Извън бизнеса обичам хората с чувство за хумор, природата и спорта.

Мога да преживея хубав момент, ако неочаквано видя усмивка на лицето на непознат човек, а още по-добре, ако аз съм я предизвикал.

Фирмен профил

КЦМ 2000 Груп е модерна бизнес структура, изградена изцяло с български частен капитал. Основните сектори на холдинга са рудодобив и преработка на минерални продукти, производство на цветни и благородни метали,  комплексен индустриален и стопански сервиз, технологичен инженеринг и търговия. Бизнесът и приоритетните инвестиции на компанията са в съответствие с най-добрите практики по опазването на околната среда и подобряване на безопасността и здравето по време на работа.

Коментари: 0