Продажбите на коли в Китай намаляват за четвърти месец

Очакванията са Пекин да насърчи ръст на сделките чрез законодателни мерки

Продажбите на коли в Китай намаляват за четвърти месец

Снимка: БТА

За четвърти пореден месец продажбите на коли в Китай са спаднали. Статистиката за показва, че сделките през октомври са намалели с 13% в сравнение със същия месец на миналата година, пише Associated Press. Така вече личи тенденция световните автопроизводители да пласират по-малко от продукцията си в азиатската страна, която е най-големият им пазар.

Китайската асоциация на автомобилните производители уточнява, че през октомври продажбите на високопроходими автомобили (SUV), седани и миниванове са се свили до малко над 2 млн. бройки. През първите 10 месеца на годината пък продажбите са намалели с 1% до 19.3 млн. превозни средства.

Че търсенето на автомобили в Китай ще намалее се очакваше, още в края на 2017 г., когато Пекин постави ограничи банковото кредитиране, за да понижи нарасналия държавен дълг. Сривът обаче се оказва по-голям от прогнозираното и се засилват очакванията, че ще бъде направен опит да се насърчат продажбите посредством законодателни мерки, например чрез данъчни намаления и други инициативи.
Коментари: 0