Белгия потвърди първи случай на новия COVID вариант

Страната обяви мерки за ограничаване на бързо разпространяващите се коронавирусни инфекции

Белгия потвърди първи случай на новия COVID вариант

Снимка: Pixabay

4151 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Белгия потвърди първия случай на новия вариант на COVID-19 в страната и в Европа и в същото време обяви мерки, насочени към ограничаване на бързо разпространяващите се коронавирусни инфекции в рамките на четвъртата вълна, съобщава Reuters.

Министърът на здравеопазването Франк Ванденбруке заяви, че въпросното лице, заразено с новия вариант, е дало положителна проба на 22 ноември след завръщането си от чужбина. Той призова обществеността "да не се паникьосва".

Лаборатории в университета в Льовен откриват случая, след като млада жена дава положителен тест. Тя не е била ваксинирана, нито пък преди това е боледувала – затова и няма имунитет срещу вируса. Получила е грипоподобни симптоми 11 дни след пътуването си до Египет през Турция, пише Times.

Белгия все още не е забранила пътуването от Южна Африка заради мутиралата зараза, за разлика от редица други европейски държави, които вече сториха това.

Премиерът Александър Де Кру заяви, че правителството въвежда други мерки, като 10-дневна карантина за белгийски жители, които се връщат от региона, както и забрана за влизане на чужденци, идващи от Южна Африка. Той не уточни кои африкански държави ще бъдат засегнати.

По-рано министерството на здравеопазването на Израел обяви, че е регистриран първият случай на новия африкански вариант на COVID-19, като заразеното лице е израелец, завърнал се от Малави.

Европейският съюз възнамерява да използва своя механизъм за "аварийно спиране", за да спре разпространението на новооткрития вариант", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Предишните случаи бяха ограничени до Южна Африка, Ботсвана и един регистриран в Хонконг, внесен след пътуване.

Произходът на варианта е неясен, но се разпространява в Южна Африка. Здравните служители там коментират как за по-малко от две седмици той напълно изпреварва Делта и Бета вариантите, които присъстваха в една от провинциите на страната.Подкрепи Economic.bg