Белият дом официално покани Путин във Вашингтон

Преди това двамата лидери ще се видят в Париж през ноември

Белият дом официално покани Путин във Вашингтон
Белият дом официално покани руския президент Владимир Путин във Вашингтон, обяви днес съветникът по националната сигурност Джон Болтън, връщайки се към идея, която беше "замразена" през юли, след изразено недоволство в САЩ относно перспективата за такава среща на върха.

Президентът Доналд Тръмп проведе среща с Путин в столицата на Финландия в Хелзинки, след което изпрати до Путин покана да посети Вашингтон през есента. Но бе решено посещението да се отложи, тъй като Тръмп бе обвинен в близки връзки с Кремъл.

"Поканихме президента Путин във Вашингтон", каза Болтън на пресконференция по време на посещение в бившата съветска република Грузия дни след като се срещна с Путин и висши служители по сигурността в Москва.

Болтън каза, при пътуването си до Москва е отправил към Путин покана да посети САЩ през следващата година, съобщи RFE/RL.

Не става ясно дали Путин е приел поканата. 
Руският президент за последно се е срещал с американски президент на американска земя през 2015 г., когато разговаря с Барак Обама в кулоарите на ООН по време на заседание на Общо събрание.

По-ранната покана на Тръмп към Путин предизвика протест във Вашингтон, включително от депутати от Републиканската партия на Тръмп, които заявиха, че Путин е противник, който не заслужава посещение в Белия дом.

Темата за посещение на Птин в САЩ предизвиква полемики, тъй като американските разузнавателните агенции твърдят, че Русия се е намесила в президентските избори през 2016 г., за да помогне на Тръмп да спечели. Русия отрича каквато и да е намеса.

Тръмп заяви, че е в интерес на САЩ да установят стабилни работни отношения с Путин.

Тръмп и Путин имат планирана двустранна среща в Париж на 11 ноември т.г. по време на събитията, посветени на отбелязването на стогодишнината от края на Първата световна война.

Болтън заяви, че срещата в Париж ще бъде кратка.
Коментари: 0