Бензинът пада под 2 лв. след Нова година

На места цените вече са между 1,70 и 1,80 лв. за литър

Бензинът пада под 2 лв. след Нова година

Цените на бензина и дизела ще паднат под 2 лв. за литър по всички бензиностанции в страната след края на новогодишните празници. Това ще бъде резултатът както от драстичното поевтиняване на петрола на световните пазари през последните дни, така и от традиционното намаляване на търсенето на горива веднага след поредицата празнични дни.

Дори и днес някои бензиностанции, като например веригата от 20 търговски обекта „Круиз“, по-голямата част от които разположени в Южна България, предлагаха бензин А95 и дизел за 1,95 лв. за литър. Единствената бензиностанция на фармацевтичния бос Веселин Марешки във Варна пък предлагаше А95 и дизела съответно за 1,87 лв. и 1,78 лв., като за редовните клиенти с карти цените им бяха съответно по 1,80 лв. и 1,73 лв.. На фона на тези ниски цени основните вериги продаваха масовия бензин между 2,03 лв. и 2,06 лв., а дизела – от 2,06 лв. до 2,09 лв.

Разликите в цените на автогаза и метана обаче не бяха така драстични. По основните вериги цените на пропан-бутана се движат в интервала 0,89-0,91 лв./литър, на „Круиз“ цената е 0,85 лв., а на „ВМ Петролеум“ на Веселин Марешки – 0,84 лв. за литър. Цените на метана по всички обекти са в диапазона 1,39-1,49 за кг. синьо гориво, пише standartnews.com.

Тази седмица започна със срив на петролните цени, като те паднаха до 7-годишно дъно. Януарските фючърси на американския лек суров петрол WTI се продаваха в Ню Йорк за 36,72 долара за барел, а европейският еталон Brent удари уникалните 39,99 долара. Цените на „черното злато“ ще продължат да се движат в интервала 40-50 долара до юни, за когато е насрочена следващата среща на OPEC във Виена.

Цената на петрола формира само 1/4 от крайните цени на горивата, а 60% съставляват налозите. Затова и цените по бензиностанциите падат по-малко от котировките на „черното злато“.

Коментари: 0