Без сергии и реклами в центъра на София

Нова наредба на общината изчиства исторически значимите места в столицата

Без сергии и реклами в центъра на София
Нова наредба на Столичната община слага край на всички павилиони, сергии, будки и кич в историческия център на града. Площад "Св. Неделя", бул. "Дондуков", ул. "Московска", бул. "Цар Освободител" са част от местата, обозначени като Зона 1 в наредбата т.е. те ще бъдат изчистени дори от рекламите, съобщава Kmeta.bg

Наредбата предвижда и солени глоби, ако някой си позволи нарушение - за физически лица глобите са от 2 до 5 хиляди лева, а за фирми - от 10 до 50 хил. лева. Всички рекламни съоръжения, които не са поставени по правилата, ще бъдат премахвани.
Рекламни съоръжения ще могат да се поставят единствено по покривите на сградите в Зона 1. Изграждането на допълнителни конструкции към сградите за фирмени табели вече е напълно забранено. Наредбата забранява поставянето на реклами върху сгради - паметници на културата, представителни институции, пътни знаци, дървета, стълбове, зелени площи и в терени на детски градини и училища.

"София е зонирана, има различни правила. Разбира се, най-строги и прецизно разработени са правилата за центъра", коментира пред bTV главният архитект на столицата Петър Диков. За общинарите по-голямо предизвикателство от будките са незаконно поставените реклами. "Имаме известен успех. Аз лично не съм доволен от това, което е постигнато до момента, но не става лесно", каза още Диков.

Коментари: 0