Безплатен електробус ще свързва терминалите на Летище София

Електрическият автобус е за 65 пътници, от които 26 седящи

Безплатен електробус ще свързва терминалите на Летище София

Електрически автобус ще превозва пътниците между двата терминала на столичното летище от днес - 7 август 2017 г., съобщиха от летището. Той заменя дизеловия транспорт и остава безплатен за пътуващите. Освен че e екологичен (не отделя въглероден диоксид), използването му ще доведе до значително намаляване на разходите за поддръжка, смятат от общината.

Електрическият автобус е за 65 пътници, от които 26 седящи. Има 3 сгъваеми седалки и обособено място за закрепване на инвалидни колички. Разполага със спускаща се рампа, подходяща за възрастните и трудно подвижните пътници.

Летище София е първото българско летище, което използва електробус за превоз на пътниците си. То е и единственото в България, сертифицирано по програмата за намаляване на въглеродните емисии Airport Carbon Accreditation на международната организация на летищата ACI EUROPE. От април 2016 г. столичното летище е със сертификат за ниво „Mapping“ („Картографиране“), което показва количеството на въглеродните емисии от дейността му. В ход е и процедурата по достигане на следващото ниво „Reduction“ („Намаляване“), което е доказателство за трайната ангажираност на летище София в опазването на околната среда, водещо и до намаляване на финансовите разходи.

Коментари: 0