Безпрецедентни загуби нанася тероризмът на световната икономика

Борбата с тероризма е най-големият приоритет на 2016 г.

Безпрецедентни загуби нанася тероризмът на световната икономика

Безпрецедентни загуби от 52,9 милиарда долара е нанесъл международният тероризъм на световната икономика през миналата година, сочат оценки на експерти от американския Съвет по международни въпроси. Тероризмът продължава да бъде проблем номер едно за света, пише ТАСС.

С 80% е нараснал броят за загиналите в терористични атаки през 2015 година. Всеки втори терористичен акт в света се извършва от две групировки - "Ислямска държава" и "Боко харам". В Сирия и Ирак по данни към декември 2015 г. са се намирали около 31 000 чужди бойци. Преди числеността им беше оценявана на 25 000.

Особено безпокойство буди фактът, че групировката ИД успя да създаде клонове в Афганистан, Египет, Либия, Йемен и други страни, посочват експертите. От Либия, където бойци на ИД през февруари миналата година обезглавиха над 20 египетски християни, през Синайски полуостров и до Ливан, където двойна експлозия, извършена от атентатор камикадзе, отне живота на десетки хора и рани стотици - всичко това свидетелства, че жестокостта на ИД няма граници.

Съветът посочва, че борбата с тероризма е най-големият приоритет на 2016 г. В тази насока приоритетните задачи са изолация на активните терористични групи, пресичане на финансовите постъпления за терористите и противодействие на разпространението на радикални възгледи, подчертават експертите от Съвета, пише Дарик.

Коментари: 0