Безработицата не намалява от социалната система

Социалният министър се обяви за намаляване на разликата в пенсионната възраст межди I, II и III категории труд

Ивайло Калфин:

Безработицата не намалява от социалната система

Снимка: БГНЕС

108 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

„Безработицата не намалява от социалната система“, това заяви е ефира на БНТ министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той уточни, че подобряването на състоянието на пазара на труда е функция основно на икономиката и растежа ѝ.

От своя страна, според Калфин, социалната система може да допринесе с професионалната подготовка на работната сила. Той очерта и продължаващите проблеми в образованието, които са сериозно предизвикателство пред работодателите и социалните фондове.

„Реформата не е само увеличаване на пенсионната възраст“, коментира социалният министър и се обяви за изработване на дългосрочен план за действия в тази област. Той подкрепи увеличаването на минималната възраст за пенсиониране с четири месеца за 2015 г. и подчерта, че макар през настоящата година покачването да е било замразено, трайни решения за политиката в пенсионната сфера не са били взети.

Ивайло Калфин съобщи, че ще се търсят начини за улесняване на пенсионирането на хора в предпенсионна възраст, които трайно не могат да си намерят работа.

Според него разликата във възрастта между първа и втора категория от една страна и трета категория труд – от друга, е много голяма. Калфин поясни, че за някои категории ранно пенсиониране промените са били символични през последните 15 години. Той подчерта, че тази разлика води до недостатъчно натрупване на средства по личните сметки в професионалните пенсионни фондове и пенсиониращите се няма да могат да разчитат на задоволителни пенсии. В този смисъл, според Калфин повишаването на възрастта с по-висок темп от този за трета категория труд е и в интерес на самите работещи.

Калфин подкрепи и ръста на максималния осигурителен доход до 2600 лв. По думите му, е положително, че повече средства ще влязат в осигурителната система от тази мярка, което ще позволи намаляване на дотирането ѝ от държавния бюджет.

Министърът отхвърли тезата, че сагата с коледните добавки за пенсионерите с най-ниски пенсии са пи ар ход.

Подкрепи Economic.bg