Безработицата през август падна до рекордните 4%

Положителна тенденция е устойчивият ръст на средната работна заплата в България, коментира зам.-министър Зорница Русинова

Безработицата през август падна до рекордните 4%

Снимка: Pixabay

Безработицата в България през август падна до рекордно ниското ниво от 4% спрямо 5.2% година по-рано. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Facebook, цитирайки данни на Евростат.

"Безработица в България през август бележи спад до 4% спрямо 5.2% година по-рано. Значително намалява и младежката безработица. Продължаваме с мерките за привличане на нови инвеститори и подобряване на условията за развитие на бизнеса в страната, за да може животът на всеки българин да става все по-добър", написа Борисов.Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова обясни на работна среща с представители на Международния валутен фонд, че коефициентът на продължителна безработица достига 2,5% за посочения период. Прогнозите на Министерство на финансите през следващата година са за увеличаване на заетостта с 0.2%, а очакванията са безработицата да намалее до 4.1%.

"Положителна тенденция е устойчивият ръст на средната работна заплата в България, който достигна до почти 10% годишно. В браншове като финансовия и IT индустрията, годишното увеличение достига до 18%", отбеляза зам.-министър Русинова.

По думите й намаляването на бедността и редуцирането на неравенството в заплатите в страната е следствие от държавната политика за повишаване на минималната заплата. "За периода 2016-2019 г. тя  е нараснала с 33% - от 420 лв. на 560 лв. през 2019 г.  За  следващата година се предвижда стойността ѝ да стигне 610 лв.", каза още Русинова.
Коментари: 0