Безработицата във Великобритания е на 11-годишно дъно

Инфлацията расте с по-бърз темп от доходите на британците, алармират синдикатите

Безработицата във Великобритания е на 11-годишно дъно
3710 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Безработицата във Великобритания е на най-ниското си ниво за последните 11 години, съобщава Sky News.

В периода юли-септември 2016 г., непосредствено след референдума за Brexit, едва 4.8% от живеещите на Острова са били без работа, сочат данните на националната статистика. Това не се е случвало от 3-ото тримесечие на 2005 г.

Резултатът от референдума предизвика сериозни опасения от предстояща рецесия, но британската икономика се оказа по-устойчива от прогнозираното, а потребителите и предприятията все още очакват подробности за планираното излизане от ЕС.

На фона на задаващата се заплаха от по-висока инфлация – в резултат на спада на паунда, което прави стоките от чужбина по-скъпи за британците, от британската статистическа служба заявиха, че заплатите нарастват средно с 2.4% на годишна база.

Това е над настоящия темп на инфлация на потребителските цени от 0.9%, но има и мрачни прогнози за ново свиване на потребителските разходи през 2017 г.

Централната банка прогнозира нива на безработица от 5.6% през следващите 2 години – в разгара на преговорите с Брюксел относно условията за напускане на Великобритания в ЕС.

Наблюдава се по-голям от очаквания ръст на обезщетенията за безработица през октомври – те се увеличават с 9800, но данните са ревизирани нагоре.

Наблюдава се забавяне на производителността, което тревожи икономистите. Произведеното на час нараства с 0.2% през 3-ото тримесечие, което е спад от 0.6% през предходните 3 месеца.

Според статистиката причина за това е по-бавният растеж на БВП, „в съчетание с увеличаване на средните седмични работни часове и по-силна заетост“.

Цифрите са изследвани внимателно от гледна точка на това дали вотът за Brexit ще предизвика масово напускане на европейски граждани, работещи на Острова.

Резултатът от референдума и последвалото обезценяване на паунда имат минимално влияние на броя на европейските работници на Острова, смятат, от британската статистическа служба.

„За пореден път имаме силен набор от данни, че заетостта продължава да расте с рекордно темпо, а безработицата спада до 11 годишно дъно. Растежът се подхранва от работни места на пълно работно време, а заплатите продължават да се представят силно, което подчертава устойчивостта на пазара на труда в Обединеното кралство“, заяви министърът на труда Деймиън Хайндс.

От профсъюзите обаче не са съгласни с констатациите на управляващите.

„Реалното заплащане расте с най-бавни темпове от началото на 2015 г. Заплатите не нарастват достатъчно бързо, за да компенсират повишението на инфлацията, което се очаква през следващата година. Без бързи действия от страна на правителството, работещите хора може скоро да платят цената за Brexit с нов спад в стандарта на живот“, заяви Франсис О‘Грейди от синдикалнатa организация Trades Union Congress.

Подкрепи Economic.bg