Безстопанственият „Бели Искър“ спешно си търси собственик за ремонт

Според икономическият министър Емил Караниколов до две седмици съоръжението ще е под негов контрол и започва ремонт

Безстопанственият „Бели Искър“ спешно си търси собственик за ремонт

Снимка: Economic.bg/Архив

2153 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Планът на правителството да докара вода от яз. „Белмекен“ до Перник е сложен и, оказва се, доста рисков. Той включва участието на друго водно съоръжение – яз. „Бели Искър“ край София, чиято стена обаче от десетилетия е в тежко състояние и трябва спешно да се ремонтира, за да поеме допълнителната вода за Перник.

За да стане факт този ремонт обаче, язовирът първо трябва да си намери собственик, какъвто също от десетилетия не може да се намери. В момента той се прехвърля между различни министерства, Столична община, „Софийска вода“ и областната управа на града, като никой не иска този „подарък“ заради разходите, които трябва да се направят по ремонта му.

Заради спешната ситуация с водната криза в Перник държавата вече е решила да поеме отговорност за съоръжението, строени през 40-те години на миналия век, при други стандарти и други технологични възможности. Днес министърът на икономиката Емил Караниколов е заявил по време на изслушването си в Столичния общински съвет, че „в близките дни крайният собственик на яз. „Бели Искър“, който дълги години не може да си намери собственик, ще стане Министерството на икономиката, а отговорността ще носи Министерството и министърът на икономиката“.

„Към момента очакваме до максимум 2 седмици язовирът да бъде прехвърлен на Министерството“, заяви Караниколов, цитиран от „Фокус“. „Всичко по отношение на ремонтите на язовирите в България започна от „Бели Искър". Той е инфраструктура, по която трябва много сериозно да се работи“, подчерта Караниколов. По думите му ремонтът на язовир „Бели Искър" ще се случи само и единствено като работа в екип със „Софийска вода" и Столична община.
„Много тежка инфраструктура, но ви уверявам, че всички много внимателно я следим“, допълни министърът на икономиката.

Въпросът за състоянието на язовирната стена бе повдигнат от експерти още през уикенда, след като правителството обяви намерението си язовирът да поеме вода от яз. „Белмекен“, която да бъде пренасочвана към Перник.

През 2017 г. дори прокуратурата обяви, че стената на „Бели Искър“ е опасна, а мерките вече са закъснели. На 3 октомври 2018 г. Министерският съвет прие решение да се извърши основен ремонт на съоръжението, но такъв още не е факт.

„Затова има предписание да се поддържа 60% от капацитета му“, каза днес министър Караниколов.

От построяването му досега е правен само един частичен ремонт на стената в началото на този век, но експерти смятат, че това е съвсем недостатъчно и необходимостта от обстоен ремонт е съвсем належаща. По тази причина именно язовирът през последните години се държи почти полупразен.

Коментари: 0