Големите имена на форума в Давос

50-тото юбилейно издание на международния форум ще бъде на тема: „Заинтересовани страни за един сплотен и устойчив свят"

Големите имена на форума в Давос

Снимка: weforum.org

3020 ~ 4 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Най-именитите в света на бизнеса и политиката се подготвят за участието си в Световния икономически форум (WEF) в Давос, Швейцария. Тази година събитието ще събере още повече внимание, защото отбелязва своя 50-ти юбилей, пише CNBC.

Темата е „Заинтересовани страни за един сплотен и устойчив свят", а продължителността на международния форум е от 21 до 24 януари. 

Сред най-популярните участници са:

Санна Марин, министър-председател на Финландия

Сана Марин е  на 34 години, като това я прави най-младият премиер в света. Тя е третата жена,  управлявала Финландия - оглавява четирипартийно коалиционно правителство, чиито лидери също са жени.

Когато стъпи в длъжност през декември, тя каза, че никога не е гледала на годините или на пола си ато на нещо, което я отличава от останалите. „Мисля за причините, поради които започнах да се занимавам с политика, както и за всички онези неща, заради които спечелихме доверието на електората“, каза тя.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Бившият министър на отбраната на Германия стана ръководител на изпълнителната власт на ЕС през декември. Пред новия председател на Европейската комисия има много належащи теми, с които да се занимава, включително да събере подкрепа за новия си пакет от климатични промени. „Зелената сделка“ е предложение, стартирано през декември, и има за цел да направи климата неутрален до 2050 г. за всички държави от ЕС.

Кристин Лагард, президент на ЕЦБ

Новоназначеният ръководител на Европейската централна банка е добре известна фигура на Световния икономически форум. Лагард, първата жена президент на ЕЦБ, посещаваше събитието в ролята си на управляващ директор на Международния валутен фонд.

Този път нейните думи в Давос ще бъдат слушани още по-внимателно, тъй като инвеститорите търсят допълнителна информация относно стратегията на централната банка. Лагард направи изказване в края на 2019 г., че иска ЕЦБ да направи климатичните промени приоритет.

Грета Тунберг, активист по климата

Очаква се 17-годишната шведска активистка за климата да присъства на Световния икономически форум. Тя беше избрана от сп. Time за „Човек на годината“ през 2019 г. Лауреатът има ясно послание към законодателите и бизнес лидерите: „Поемете ангажимента да се откажете от изкопаемите горива още сега“.

„На тазгодишния форум изискваме участници от всички компании, банки, институции и правителства незабавно да спрат инвестициите в проучване и добив на изкопаеми горива, незабавно да прекратят субсидиите за тях и незабавно и напълно да се откажат от невъзобновяемия ресурс. Не искаме това да се случи до 2050, 2030 или дори 2021 г., ние искаме това да стане сега – в този момент“, написа Грета във в. The Guardian.

Рен Джънфей, основател на Huawei Technologies

Технологиите винаги са били ключов елемент на дискусиите в Давос и тази година няма да бъде изключение, дори 5G технологията е важна част от дебата.

Huawei накара целия свят да се състезава за внедряването на 5G, като дори предизвика известно разделение между традиционни съюзници като САЩ и Европейския съюз. Вашингтон изрази опасения относно връзките на Huawei с китайското правителство. Въпреки че компанията отрече това да е истина, Тръмп предприе стъпки, за да не позволи на технологичния гигант да продава на американския пазар. Междувременно Европейският съюз все още формира своята позиция по този казус, но германското правителство вече е обявило, че не иска окончателно да блокира китайската фирма.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

Българката беше назначена за ръководител на Международния валутен фонд през есента на 2019 г. Тя ще представи последната икономическа оценка на МВФ в Давос. Към нея ще се присъедини Гита Гопинат, главен икономист на институцията.

Диепика Падуконе, звезда от Боливуд

Тя е международно призната актриса и посланик на душевното здраве. Падуконе ще бъде наградена на форума с WEF Crystal Awards.

Наскоро тя беше заснета как мълчаливо подкрепя студенти, протестиращи срещу индийското правителство. Звездата от Боливуд изненада мнозина, защото членовете на киноиндустрията избягват политиката. 

Диепика е обявена от сп. Time за един от 100-те най-влиятелни хора в света.

Стивън Мнучин, министър на финансите на САЩ

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин ръководеше дискусията в Давос през 2017 г., когато заяви, че по-слабият долар е полезен за САЩ. Неговите коментари бяха за промяна в политиката на САЩ и предизвикаха бързи растеж на разпродажбите на долара.

Джордж Сорос, председател на управлението на фонда Soros

Инвеститорът милиардер Джордж Сорос е познато лице в швейцарските Алпи. В последното издание на форума Сорос изрази опасенията си относно външната и икономическата политика на президента Доналд Тръмп.

„Ефективната политика към Китай не може да бъде сведена до един лозунг. Тя трябва да бъде по-сложна, подробна и практична, да включва и американския отговор на инициативата Един пояс - един път, обяснява той.

Доналд Тръмп, президент на САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил присъствието си на тазгодишната WEF. През 2019 г. той отмени участието си в събитието, заради спор с Демократическата партия, породен от разходите за сигурност, които трябва да бъдат дадени.

Коментари: 0