Милиардерът Мордашов иска да прави руски Amazon

Макар и забогатял от стомана, сега половината му богатство идва от други сектори

Милиардерът Мордашов иска да прави руски Amazon

Снимка: Северсталь

Милиардерът Алексей Мордашов забогатя от стомана, но сега залага на хранителните стоки и туризма, за да разнообрази империята си, пише Блумбърг.

Почти половината от богатството му от 20 милиарда долара вече е осигурено от неметалургичната индустрия. 

Мордашов, пети в класацията на най-богатите руснаци, казва, че иска да продължи да инвестира в ориентирани към потребителите индустрии и в крайна сметка да създаде екосистема, базирана на тези активи.

„Имаме няколко области, свързани с човешките нужди: образование, медицина, пътувания, търговия на дребно. Разбира се, ние обмисляме да създадем екосистема на базата на тези активи - един вид Amazon “, заяви Мордашов в интервю. „Всяка от тези области е на прага на големи промени“.

Миналата година компанията Севергруп LLC на Мордашов придоби почти 80% от акциите на руската верига супермаркети Lenta Ltd., като закупи акции от миноритарни инвеститори и частния капиталов фонд TPG Capital в рамките на транзакции, според които компанията се оценява на 1,8 милиарда долара. Според Мордашов той иска да промени бизнеса на Lenta, като се съсредоточи върху онлайн магазините и експресната доставка, като същевременно запази модела на хипермаркета.

Семейството му е собственик на 25% от туристическата компания TUI AG - пакет на стойност 1,7 милиарда долара - и въпреки че в миналото той е казвал, че би искал да увеличи дела до 30%, сега твърди, че няма такива планове. Той се интересува от разширяване на руския бизнес на TUI и каза, че компанията може да започне да строи хотели.

Мордашов инвестира в образование и кадри от няколко години. Той смята, че образователната система е остаряла и обмисля създаването на онлайн университет.

През 2017 г. Севергруп придоби AVA-Peter LLC, която притежава мрежа от клиники, работещи основно в Санкт Петербург. Мордашов иска да разшири този бизнес в други региони на Русия и да развие онлайн услуги, обхващащи диагностика и лечение.
Коментари: 0