БФБ изненадващо напусна Комисията по корпоративно управление

Борсата твърди, че НККУ погазва принципите на доброто корпоративно управление „с действията и изказванията си през последната половин година“

БФБ изненадващо напусна Комисията по корпоративно управление
992 ~ 2 мин. четене

Българска фондова борса (БФБ) излезе с изненадващо съобщение, че прекратява членството си в Националната комисия по корпоративно управление (НККУ). Това е институцията в България, която е създадена за целите на насърчаване прилагането на добрите практики по корпоративно управление – тема, която е задължителна за компаниите, листнати на българската фондова борса. 

Решението е изненадващо, тъй като БФБ е съосновател на Комисията преди 11 години. Също така фондовата борса беше председател на НККУ от ноември 2015 г. до септември 2019 г. След това ръководството беше поето от Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите (АДВИБ).

В официалното съобщение на БФБ по повод вече депозираното заявление за прекратяване на членството си в организацията се посочва, че "с действията и изказванията си през последната половин година НККУ тенденциозно погазва принципите на доброто корпоративно управление, заради които на практика беше създадена и открито прокарва частни лобистки интереси“.

„Считаме подобно поведение на организация, чиято идеология трябва да е въвеждането на водещи практики за добро корпоративно управление, за недопустимо. Това уронва престижа на НККУ пред компаниите, в полза на които равнопоставено трябва да работи, пред българската и европейска инвестиционна общност и пред обществото като цяло. Затова в БФБ смятаме, че НККУ в този си вид и с този начин на работа е контрапродуктивна и изпразнена от съдържание, поради което прекратяваме членството си в нея“, коментира доц. д-р Маню Моравенов, който в средата на септември 2019 г. бе назначен за изпълнителен директор на БФБ.

Интересното е, че трудно могат да бъдат намерени публични позиции на НККУ. Едно от малкото публични събития с участието на представители на НККУ е от ноември 2019 г., когато бе организирана дискусия „Корпоративно управление – изграждане на устойчиви практики или регулаторно бреме“ с участието на зам.-икономическия министър Лъчезар Борисов и на самия Маню Моравенов. Други публични коментари на и позиции трудно могат да се открият, освен работни съобщения на сайта на самата комисия.

Националната комисия по корпоративно управление определя състава на индекса на публичните компании в България с най-добро корпоративно управление (CGIX). От БФБ сега съобщават, че ще продължи сама да изчислява индекса.

Коментари: 0