Дончев: Има ли съмнение за човек от властта, трябва да бъде отстранен

Според вицепремиера арестуваният зам.-министър на екологията Красимир Живков ще бъде отстранен от поста

Дончев: Има ли съмнение за човек от властта, трябва да бъде отстранен

Снимка: Economic.bg/Архив

1096 ~ 2 мин. четене

Има ли съмнение по отношение на някой от висшата власт - той трябва да бъде отстранен. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред БНР вчерашния арест на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Той, заедно с още петима, е с повдигнато обвинение за участие в престъпна група за внос на опасни отпадъци, основно от Италия. В интервюто Дончев изрази предположение, че Живков няма да остане на поста, който заема от 2014 г., когато влезе в управлението на МОСВ с втория кабинет на Бойко Борисов.

„Щом има данни за извършени престъпления, били те и от висши държавни чиновници, трябва да бъдат взети мерки“, добави Дончев и изказа надежда „скоро да чуем позицията на премиера Бойко Борисов по този казус“. 

На въпрос от коя квота е Живков в Министерството на околната страна и водите, Томислав Дончев отговори, че не знае. Той обаче заяви категорично, че ако е знаел за участието на заместник-министър в схеми с бизнесмени, първи е щял да сигнализира за тях. „Очевидно част от информацията, която излезе през последните дни за нарушения в МОСВ, не ми е била известна. Ако ми беше известна, аз пръв щях да подам сигнал в прокуратурата‘, каза Дончев, оправдавайки бездействието на властите толкова дълго време.

Дончев коментира предложението на премиера, което беше облечено в законодателни промени от ГЕРБ, да се намали ДДС за ресторантьорите, кетъринга и доставката на книги от 20 на 9%. Тази идея беше разкритикувана от финансовия министър Владислав Горанов, който заяви, че вероятно ще се наложи вдигането на други данъци, за да се компенсира недостигът в бюджета.

Сега Дончев го нарича спорно. „Аз бях против, защото дава шанс за рестартиране на дебата за промяна на данъчната система и лавинообразни искове за диференцирани ставки по ДДС за различни видове стоки и браншове“, обясни той, но уточни, че това е временна мярка за подпомагане на ресторантьорския бизнес.

„Несправедливо е хората, които получават по-големи приходи, да бъдат наказвани за това. Те и в режим на плосък данък плащат повече“, заяви Дончев. По думите му няма нужда от промяна на данъчния модел. „В годините назад тази система, с някои леки корекции, е доказала, че работи. В благоприятни години стимулира икономическия растеж и чуждестранните инвестиции. Има максима, че ако нещо работи, не го пипай. Според мен тук експерименти не трябва да бъдат правени“, категоричен беше вицепремиерът.

За „Държавна петролна компания“, която по плана на правителството трябва да изгради 100 бензиностанции в цялата страна, Дончев коментира, че така ще се гарантират допълнителни количества в данъчни складове, притежавани от държавата, което ще помогне пазарът на горива да стане и по-либерален, и по-конкурентоспособен. „Това е напълно в синхрон с европейската политика в сферата на енергетиката“, заяви той. По думите му повече данъчни складове ще даде повече шансове за малки и големи продавачи на горива да участват на пазара и той да бъде по-конкурентен. „По-конкурентен пазар означава по-ниски цени за потребителите“, казва вицепремиерът. Според него дали ще има държавни бензиностанции за продажба на горива на дребно не е най-важното.

Коментари: 0