Българите са изпитали най-много финансови проблеми в ЕС заради Covid-19

Общо 58% от европейците са имали финансови затруднения през този период, показва проучване на ЕП

Българите са изпитали най-много финансови проблеми в ЕС заради Covid-19

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Очаквано голям процент от европейците са засегнати финансово от кризата заради Covid-19. Сред най-засегнатите са хората в България, Унгария, Гърция, Италия и Испания. Това става ясно от проучване, поръчано от Европейския парламент на изследователска фирма Kantar. 

Ясно мнозинство от анкетираните 58% заявяват в проучването, че са изпитали финансови затруднения в личния си живот от началото на пандемията на коронавирус. Такива проблеми включват загуба на доходи (30%), безработица или частична безработица (23%), използване на лични спестявания по-рано от планираното (21%), трудности при изплащането на наем, сметки или банкови заеми (14%), както и трудности при правилното и прилично качество на хранене (9%). Като цяло всеки десети заявява, че е трябвало в този период да поиска финансова помощ от семейството или приятелите си, докато 3% от анкетираните са изправени пред фалит.

Най-малко финансови проблеми са изпитали в Дания, Холандия, Швеция, Финландия и Австрия. В тези страни повече от половината анкетирани не са имали нито един от горепосочените финансови проблеми: 66% в Дания, 57% в Холандия, 54% във Финландия и 53% в Швеция.

Българите са сред най-недоволните относно предприетите мерки от ЕС за борба с кризата. Трима от четирима респонденти във всички анкетирани страни казват, че са чували, виждали или чели за мерките на ЕС за отговор на пандемията от коронавирус; една трета от анкетираните (33%) също знаят какви са тези мерки. В същото време около половината (52%) от тези, които знаят за действията на ЕС в тази криза, казват, че са недоволни от предприетите досега мерки. Само 42% са доволни, най-вече в Ирландия, Холандия, Дания и Финландия. Степента на недоволство е най-висока в Италия, Испания и Гърция и доста висока в Австрия и България, пише още в проучването.

Друг акцент на анализа се поставя върху инструментите на ЕС за справяне с подобни кризи. Повечето хора са на мнение, че те трябва да се подобрят. Около две трети от анкетираните (69%) са съгласни, че „ЕС трябва да има повече компетенции за справяне с кризи като пандемията от коронавирус“. По-малко от една четвърт от анкетираните (22%) не са съгласни с това твърдение.

В отговор на пандемията европейските граждани искаха ЕС да се съсредоточи предимно върху осигуряването на достатъчно медицински доставки за всички държави членки на ЕС, върху разпределението на изследователски фондове за разработване на ваксина, директната финансова подкрепа на държавите членки и подобряването на научното сътрудничество между тях.

Проучването е проведено онлайн от Kantar между 23 април и 1 май 2020 г. сред 21 804 респонденти в 21 държави членки на ЕС (не са обхванати: Литва, Естония, Латвия, Кипър, Малта и Люксембург). Проучването е ограничено до респонденти на възраст между 16 и 64 години.

Коментари: 0