Биг Бен загуби точността си

Камбаната биела 6 секунди по-рано, предстои корекция на механизма

Биг Бен загуби точността си
264 ~ 1 мин. четене
Най-известната камбана в света - Биг Бен, часовниковата кула-камбанария на Уестминстърския дворец в Лондон, избързва с 6 секунди, когато бие на всеки кръгъл час, установили наскоро британските власти, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Камбаната Биг Бен биела предварително от петнайсетина дни, прекъсвайки радио емисиите на Би Би Си и Би Би Си Уърлд сървис, които ползват директно този камбанен звън.

"Не знаем как се случи това - заяви Иън Уестуърт, един от тримата механици в часовниковата кула на Уестминстърския дворец. „Става въпрос за часовник на 156 години, който е донякъде капризен. Представете си, че шофирате кола 24 часа в денонощието, 365 дни в годината, през последните 156 години. Нужни са малки промени, като се добавят монети от 1 пени, за да се ускори часовникът, или като се намали теглото му, за да бъде забавен".

Процесът е доста деликатен - първите "корекции" предизвикаха забавяне на часовника."Трябваше да се качваме горе почти всеки ден, за да го регулираме, докато механиците обикновено правят това три пъти седмично", уточни Уестуърт.

Названието Биг Бин често е използвано за часовниковата кула, приютила огромната камбана с тегло 13,7 тона.
Подкрепи Economic.bg