Китайската криза няма да доведе до глобална рецесия

Инвеститорите постепенно се връщат към покупките и индексите отново растат, казва инвестиционният експерт Петър Пешев

Китайската криза няма да доведе до глобална рецесия
Автор: Илия Лазаров

Притесненията, че китайската криза ще доведе до нова глобална рецесия, са напълно неоснователни. Това заяви пред Economic.bg Петър Пешев, изпълнителен директор на един от водещите инвестиционни посредници в България „Бул Тренд Брокеридж“.

„Ситуацията се различава драстично от тази през 2008 г., когато беше пикът на финансовата криза. Тогава имаше частни фалити на големи търговски банки, които са системни и трябва да бъдат спасявани. Докато сега имаме исторически ниски лихви, но банките са в добро състояние и има много пари в икономиките по цял свят“, обясни експертът.

На въпрос на Economic.bg как ще се отрази ситуацията в Китай на европейските и американските капиталови пазари, Пешев отговори, че тя със сигурност увеличава волатилността.

„Икономическите данни от Европа и Америка са добри и пазарите се повлияха от тях. След вчерашните резки разпродажби, днес инвеститорите размислиха и отново започнаха покупки. Така основните индекси наваксаха изгубеното“, обясни Пешев.

„Днес европейските пазари почти изцяло възстановиха вчерашното поевтиняване и търгуват до нивата от петък. Германският индекс DAX днес се покачи с 4%, като достигна 10 000 пункта, а в петък затвори на 10 100“, допълни експертът.

Американските борси още вчера изтриха значителна част от загубеното и днес вероятно ще отворят със силен ръст за американските и европейските акции, добави той. 

В моментната ситуация Шанхайската борса остава силно засегната, но останалите световни пазари са с много по-умерени движения.

Освен поевтиняването на основната лихва, което стимулира паричната политика, Китай предприема и други мерки за овладяване на борсовия спад. Такива са забраната за къси продажби и заповедническото изкупуване на активи от китайски държавни компании и институционални инвеститори, контролирани от правителството.

Въпреки това китайците засега не могат да се преборят с трайно низходящата пазарна тенденция. Има и сигнали за забавяне на реалната икономика в Китай – спад на поръчките на нови автомобили, намаляване на бизнес активността. 

Според Пешев причините за случилото се в азиатската държава са напълно ясни и логични. „В рамките на последните 12 месеца бяхме свидетели на надуването на финансов балон на китайските пазари. Първоначално основният индекс Shanghai composite поскъпна с над 100% – от 2235 пункта до почти 5200 пункта. От юни насам обаче индексът бележи сериозен спад и балонът се спуква“, обясни той. 

„Все пак стойността на китайските акции остава с 30 до 40% по-висока от тази в началото на периода“, изтъкна инвестиционният експерт. 

Коментари: 0