Бира като бензин?

Учени са открили начин да превърнат бирата в устойчива алтернатива на бензина

Бира като бензин?
968 ~ 1 мин. четене
Химически експерти от университета в Бристол са прекарали години в разрабоване на технология за преобразуване на широко наличния етанол в бутанол. Бутанолът е по-добра горивна алтернатива на широко използвания етанол, който има по-ниска енергийна плътност и може да доведе до корозия на двигателите. Учените са успели да преобразуват чист, сух етанол в бутанол в лабораторни условия. В момента те работят за прецизиране на технологията, използвайки ферментирали дрожди на бира.

„Алкохолът в алкохолните напитки всъщност е етанол – точно същата молекула, която искаме да превърнем в бутанол като заместител на бензина“, съобщи професор Дънкан Вас от Института по химия на университета. „Ако технологията ни работи с алкохолни напитки – особено с бира, тогава тя показва, че има потенциала да стане по-мащабна“.

От института са използвали катализатор, веществo за ускоряване и контролиране на химическата реакция, за превръщане на етанола в бутанол. Те са открили, че катализаторите, които те използват, ще превърнат бирата, особено етанола в нея – в бутанол. Професор Вас сподели, че бирата няма да се използва в индустриален мащаб, но е идеален начин за тестване на технологията.

За прецизиране на технологията ще бъдат нужни поне 5 години, категорични са от университета Бристол.

“Бирата всъщност е отличен модел за смесването на химикали, които ще трябва да използваме в реален промишлен процес, така че тя показва, че тази технология е една крачка по-близо до реалността", добави проф. Вас.
Подкрепи Economic.bg