Ал Кайда призова за нападения срещу САЩ

Причината е решението на Доналд Тръмп за Ерусалим

Ал Кайда призова за нападения срещу САЩ

Снимка: БТА

660 ~ 1 мин. четене
Терористичната групировка Ал Кайда призова своите последователи по света да атакуват важни интереси на САЩ, техните съюзници и Израел в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за израелска столица, предаде Асошиейтед прес.

Изявлението бе публикувано в медията на групировката "Ас Сахаб" на арабски и английски език. Призивът е за свещена война - или джихад, определени от Америка като съвременен "фараон", който потиска мюсюлманите. 

Според членовете на терористичната мрежа "най-сигурният и бърз начин за противопоставяне на агресията на фараона на нашата епоха - Америка, е джихад в името на Аллах, като се вземат на прицел жизненоважните интереси на САЩ и техните ционистки и кръстоносни (християнски) съюзници навсякъде". 

Подобни изявления направиха и клонове на Ал Кайда, включително Ал Кайда в ислямския Магреб и Ал Кайда на Арабския полуостров. 

Припомняме, че преди два дни американският държавен глава официално призна Ерусалим за столица на Израел в свое изявление в Белия дом и нареди на Държавния департамент да започне да разработва план за преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим. Решението му предизвика недоволство в арабския свят и последваха много политически реакции и нападки срещу решението му.
Подкрепи Economic.bg