Бивш португалски премиер остава в ареста

Жозе Сократиш е подозиран в корупция, пране на пари и данъчни престъпления

Бивш португалски премиер остава в ареста
164 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Бившият португалски премиер Жозе Сократиш ще остане в ареста, след като съда отказа да го освободи под гаранция, пише Financial Times. Политикът е разследван за участието си в схеми за данъчни измами, корупция и пране на пари.

57-годишният социалист бе разпитван в продължение на три дни, след което бе преценено, че е по-удачно задържането му да продължи по време на разследването. Това е първият случай в историята на страната, когато срещу политик на такова ниво се предприемат подобни мерки.

Адвокатът на Сократиш бе категоричен, че продължаването на мярката спрямо клиента му е напълно неоснователна. Според юристи, политикът може да бъде държан под стража в продължение на седмици преди формално да му бъдат повдигнати обвинения и бъде насрочено съдебно дело.

Бившият министър-председател бе задържан на летището в Лисабон, в петък, след като пристигна от Париж. От прокуратурата в иберийската страна обявиха, че работата по случая е започнала след подаване на сигнал от банка за нарушаване на законодателството против прането на парии.

Сподвижник на Сократиш и неговият шофьор също остават в ареста, а четвърти задържан по разследването е освободен, но му е наложена мярка да не напуска Португалия. Според анализатори, поредицата корупционни скандали и разследвания срещу висши държавници е сериозно изпитание за португалската съдебна система, която е известна със своята мудност.

Сократиш заемаше високия пост между 2005 и 2011 г. и бе начело на страната в периода на тежката икономическа и бюджетна криза. Той се противопоставяше на използването на ресурс от международни организации за справяне със ситуацията, но невъзможността Португалия да се финансира от пазарите го принуди да приеме условията на Европейския съюз и Международния валутен фонд. През май 2011 г. той загуби предсрочните избори и се оттегли от активната политика.

Подкрепи Economic.bg