Бившият индийски собственик на „Кремиковци“ е арестуван в Босна

Той е обвинен в измами като водач на организирана престъпна група

Бившият индийски собственик на „Кремиковци“ е арестуван в Босна

Прамод Митал

Индийският индустриалец Прамод Митал, по-малкият брат на стоманения магнат Лакшми Митал, бе арестуван в сряда в Босна заради съмнения за измама и "злоупотреба с власт", каза прокурор.

Случаят е свързан с функционирането на завод за кокс в североизточния град Лукавац, който Прамод Митал е управлявал съвместно от 2003 г. Има 1000 служители.

"Полицията, която е действала по заповед на прокурора, арестува председателя на надзорния съвет на GIKIL, Прамод Митал", заяви прокурорът Казим Серхатич пред репортери.

GIKIL (Глобал Испат Коксна Индустрия Лукавац) е основана през 2003 г. и се управлява съвместно от Global Steel Holdings на Прамод Митал и местна публична компания (KHK).

Други двама служители на компанията - генералният мениджър Парамеш Бхатачария и друг член на надзорния съвет - Раджиб Даш- също са арестувани.

Те са заподозрени в "организирана престъпност, по-специално злоупотреба с власт и икономически престъпления", каза прокурорът.

Серхатич допълни, че ако бъдат признати за виновни, заподозрените могат да получат присъди до 45 години.

Издадена е заповед за арест за четвърти човек, „който се смята за член на тази организирана престъпна група "оглавявана от Прамод Митал“.

Заподозрените ще се явят пред съдия в сряда.

Според уебсайта Zurnal.info се предполага, че заподозрените са присвоили "поне пет милиона марки" (2,8 милиона щатски долара).

Лакшми Митал, главен изпълнителен директор на световния стоманен гигант ArcelorMittal, спасява парите си в Индия.

Прамод Митал притежава няколко компании на Балканите. Припомняме, че той беше собственик на българския металургичен гигант "Кремиковци" преди фалита му през 2009 г., както и на футболния отбор ЦСКА,продаден от него същата година.
Коментари: 0