Бизнесът срещу възможността главният прокурор да разваля сделки

Около тази позиция се обединиха КРИБ, БСК и АИКБ на среща със Сотир Цацаров

Бизнесът срещу възможността главният прокурор да разваля сделки
3602 ~ 1 мин. четене
Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с ръководствата на бизнес- и работодателските организации Васил Велев (Асоциация на индустриалния капитал в България), Божидар Данев (Българска Стопанска Камара) и Кирил Домусчиев (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България).

Срещата се проведе в Съдебната палата, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Главният прокурор запозна гостите с измененията в ГПК, както и с резултатите от проведената по-рано среща между него и министър-председателя.

Тази позиция бе подкрепена от представителите на работодателските организации. Изразено бе общото становище, че придаването на нови правомощия на прокуратурата в гражданското съдопроизводство създава условия за намеса на държавни органи в частно-правни отношения, което може да създаде опасни прецеденти в развитието на нормалния граждански оборот.

Според БСК не е ясно какво е правното действие на "спирането" по отношение на страните по сделката и на третите лица (нотариуси, съдии по вписвания, кредитори, органи по приходите и пр.), както и при неизпълнение на "спирането".

От там добавят, че липсват механизми за защита за страните по сделката за претърпените вреди и пропуснати ползи, в случай, че основанието за "спиране" на сделката отпадне и не се повдигнат обвинения.

АИКБ пък изразява безпокойството на бизнеса, че предлаганите промени, предвиждащи спирането на сделки, могат да доведат до нарушаване на бизнес средата, влошаване на инвестиционния климат и да ограничат, препятстват и застрашат сигурността на търговския оборот. От АИКБ изразяват още готовност да дискутира законодателни решения, насочени към защитата на обществения интерес по отношение на мерките срещу финансирането на тероризма и срещу изпирането на пари.


Подкрепи Economic.bg