Бизнесът алармира за поредна „далавера“ за милиони на борсата за ток

В основата ѝ е общинското дружество "Топлофикация София", а загубите са за всички потребители, казват от АОБР

Бизнесът алармира за поредна „далавера“ за милиони на борсата за ток
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

"Поредна далавера в енергетиката" - така бизнесът определи сключена преди седмица през Българска независима енергийна борса (БНЕБ) сделка за доставка на електроенергия. Тя е реализирана през борсата чрез двустранно договаряне и анонимно, за секунди и е за доставка на електроенергия на по-ниски от пазарните цени, което е довело до огромни загуби. По информация на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) в основата на непазарната сделка е общинското дружество „Топлофикация София“, което на 16 юли е продало 110 450 МВтч на непазарна цена от 78.10 лв./МВтч за срок на доставка октомври, ноември и декември 2020 г.

Пред Economic.bg председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, обясни, че няма как да се разбере кой е купувачът на продадения ток, но има предположения. По думите му непазарната сделка е сключена от общинското дружество умишлено и трябва да има наказани. 


За съмнителната сделка стана ясно преди дни от позиция на Асоциацията на свободен енергиен пазар (АСЕП). В тяхно съобщение се обяснява, че тръжната процедура е реализирана на сегмент Continuous trading или Непрекъсната търговия на БНЕБ. Те коментират, че непазарната цена е обусловена от търсенето и предлагането в този момент за период на доставка последното тримесечие на 2020 г. (октомври, ноември и декември). Разликата между реализираната цена по сделката Непрекъсната търговия на БНЕБ и пазарните нива в предходните и следващите дни за същия период на доставка е в рамките на 10 евро/МВтч или 19.56 лв./МВтч. Експертите от АСЕП са изчислили, че вследствие на реализираната сделка продавачът е формирал пропуснати ползи от около 2 млн. лв.

Подобни са и изчисленията на АОБР. Бизнесът казва, че според експертна оценка директно причинените щети са равняват на 2.2 млн. лв. „С други думи, ръководството на общинското дружество, поради корумпираност или некадърност, ощети всеки свой абонат с по 5 лева“.

Бизнесът допълва, че освен потребителите, ощетена е и Столична община като собственик на дружеството, който според тях „трайно проявява невежество и незаинтересованост какво става в „Топлофикация София“. Велев допълни пред Economic.bg, че е изпратено писмо до отговорните институции с искане за закриване на сегмента Непрекъсната търговия на БНЕБ, тъй като той е "покана за такива манипулации на пазара". 

АОБР допълва, че вредата от подобни сделки е с последствия и за всеки краен потребител на електроенергия – битов и индустриален, тъй като на дружества като „Топлофикация София“ се осигуряват преференциални цени, които в крайна сметка ние всички плащаме.

От Асоциацията, която обединява всички работодателски организации, са изпратили сигнал до главния прокурор Иван Гешев. Проверка на пазара беше поискана и от АСЕП, които настояха за постоянен пазарен мониторинг и строги мерки от страна на институциите за осигуряване прозрачността на сделките на едро с електроенергия в България.


 

Коментари: 0