Бизнесът се обяви против нова наредба за доставките по домовете

Според БХРА това ще доведе до допълнителна административна тежест за вече регистрираните ресторанти

Бизнесът се обяви против нова наредба за доставките по домовете

Снимка: Pixabay

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се обяви против новата проектонаредба на Министерството на земеделието храните и горите (МЗХГ), която въвежда специфични изисквания при търговията с храна от разстояние. Според организацията предложените нови правила ще увеличат административната тежест при доставките на храна от категоризирани заведения за хранене.

Преди дни от земеделското министерство публикуваха проект на Наредба за специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние. Според текстовете й само бизнес оператори или доставчици на услуги, регистрирани по реда на Закона за храните, ще могат да правят доставки. Текстовете предвиждат още търговията с храни от разстояние да се осъществява след задължителна регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните по местонахождението на обекта или на централата на средството за комуникация от разстояние по реда на Закона за храните.

Според представителите на бизнеса обаче подобна регистрация вече е направена от всички категоризирани заведения и това би означавало те да повторят процедурата наново.

„На тези изисквания - относно мястото, в което се произвежда храната, автомобилите за транспорт и персонала, вече е отговорило всяко заведение или ресторант, които получават категоризация, за да функционират и задължително се регистрират в Българската агенцията по безопасност на храните“, обясни председателят на БХРА Георги Щерев.

Ако наредбата на земеделското министерство се приеме, всички заведения ще трябва да се регистрират в Областната дирекция по безопасност на храните и да преминат процедури за лиценз на транспортни средства, а доставчиците ще имат задължителна здравна книжка.

Според бизнеса извършването два пъти на проверка за едно и също не е необходимо и няма да даде допълнителни гаранции за качеството на предлаганата храна, каквато е идеята на наредбата.

„Приетата промяна от кабинета за намаляване на ДДС от 20 на 9% бе стъпка в правилната посока за подкрепа на легалния бизнес, който в момента преминава през десетки контроли, лицензионни режими и проверки, за да се гарантира, че предлага на своите клиенти качествен продукт“, обясни председателят на БХРА.

Вследствие на това изпълнителното бюро на БХРА внася писмо със своите аргументи до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, вицепремиера Томислав Дончев, земеделския министър Десислава Танева и коалиционните партньори относно предлаганите промени.

Административната тежест върху заведенията е достигнала пределни граници и затова новите разпоредби могат да се окажат пагубни за сектора, подчертава членът на Изпълнителното бюро на БХРА Атанас Димитров.

Коментари: 0