Дигиталният данък може да разпали глобална търговска война

А тя да намали глобалния БВП с по 1% всяка година

Дигиталният данък може да разпали глобална търговска война

Снимка: Unsplash

Напрежението около дигиталния данък може да предизвика търговска война, която пък потенциално би могла да намали глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) с над 1% всяка година. Това предупреждение отправиха от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в понеделник, предава CNBC.

Съединените щати, Франция, Обединеното кралство и Ирландия – част от замесените в дългогодишен спор – опитват да намерят начин как да адаптират данъчната система към новата цифрова икономика, в която компании като Apple, Facebook и Amazon процъфтяват. Дебатът получи още повече внимание на фона на пандемията от коронавирус, когато хората масово останаха по домовете си и се възползваха в още по-голяма степен от удобството на онлайн услугите.

ОИСР предупреди днес, че страните трябва да постигнат споразумение или рискуват да навредят допълнително на световната икономика.

„Липсата на решение, основано на консенсус ... може да доведе до разпространение на едностранни данъци върху цифровите услуги и до увеличаване на вредните данъци и търговски спорове, което би подкопало данъчната сигурност и инвестициите“, се казва в изявление от базираната в Париж институция.

„При най-лошия сценарий – световна търговска война, предизвикана от едностранни данъци върху цифровите услуги в световен мащаб – липсата на споразумение може да намали глобалния БВП с повече от 1% годишно“, посочва ОИСР.

На организацията бе възложена задачата да обедини нациите за постигането на единен международен подход към цифровото данъчно облагане. Задачата ѝ обаче се оказа по-сложна от очакваното, включително заради решението на САЩ да се оттеглят от масата на преговорите през юни.

В резултат на всичко това ОИСР потвърди днес, че не очаква тази година да има споразумение по въвеждането на дигитален данък, каквито бяха предварителните очаквания. Вместо това, организацията сега се стреми да постигне сделка до „средата на 2021 г.“.

Европейската комисия по-рано заяви, че ако няма споразумение в ОИСР, тя ще подходи сама към въвеждането на дигитален данък до края на 2020 г.

В допълнение, страни като Франция, Великобритания и Испания се очаква да започнат да събират първите приходи от собствените си национални цифрови данъци в началото на 2021 г. Днешните коментари от ОИСР поставят въпроса за това какви мерки ще предприемат сега тези правителства.

Междувременно ОИСР представи нов набор от технически принципи, които, ако бъдат приложени, могат да донесат 100 милиарда долара допълнителни данъчни приходи в световен мащаб.

„Наложително е да прекараме тази работа през финалната линия. Неуспехът би рискувал данъчните войни да се превърнат в търговски войни в момент, когато глобалната икономика вече страда изключително много “, заяви в понеделник Анхел Гурия, генерален секретар на ОИСР.

Очаква се световната икономика да се свие с 4.5% тази година, според прогнозите, направени от ОИСР през септември.

Коментари: 0