Този път Европа е решена да докара дигиталния данък докрай

Въпреки заплахите на САЩ за отмъщение

Този път Европа е решена да докара дигиталния данък докрай

Тиери Бретон

Снимка: БТА

Дигитален данък
Данък върху приходите на интернет компаниите в Европа ще има, дори проектът на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за международно споразумение за такъв вид налог да завърши с провал. Това каза еврокомисарят по вътрешната политика на Тиери Бретон в събота в интервю за радио France Inter. 
Думите му идват, след като по-рано тази седмица САЩ обявиха, че напускат дискусията, като заплашиха ЕС с отмъщение. 
Бретон не изключва Вашингтон да се върне на масата за преговори по-късно тази година – „през октомври, декември или дори декември“. По думите му, за предпочитане е все пак да бъде изготвена и приета глобална рамка. 
„Това, което много ясно, е, че до края на декември или има споразумение в рамките на ОИСР и ние ще го изпълним, или няма да има такова, като тогава Европа ще го представи.“
ЕС бе на стъпка от приемането на дигитален данък през 2019 г., но несъгласието на няколко държави членки, като Ирландия и Люксембург, осуетиха реформата. Междувременно страни като Франция, Италия и вече напусналата общността Великобритания приеха собствени национални налози, което им навлече гнева на САЩ.  
Коментари: 0