Франция направи крачка, която може да разпали пожар със САЩ

Европейската страна официално поиска милиони евро данъци от технологичните компании

Франция направи крачка, която може да разпали пожар със САЩ

Снимка: БТА

Френските данъчни власти удържаха на думата си и вече са поискали от технологичните гиганти да започнат да си плащат дигиталния данък. Компании като Facebook и Amazon са получили официални съобщения за това през изминалите дни, съобщават световните медии, позовавайки се на служители от администрацията в Париж.

Дигитален данък

Дигиталният данък стана повод за раздор между САЩ и Франция. Правителството на Еманюел Макрон го лансира, след като такъв не бе приет на ниво Европейски съюз. Стъпката обаче вбеси Вашингтон и администрацията на Доналд Тръмп заплаши с ответни мита за вноса на френски стоки. Задълбочаването на конфликта бе стопирано временно с договорката да се потърси решение на глобално ниво, като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се зае да изготви проект за международна данъчна реформа. Преговорите обаче навлязоха в задънена улица заради отказа от компромиси на САЩ.

Междувременно Франция бе заявила, че ако споразумението не бъде придвижено напред в рамките на една година, страната все пак ще започне да прилага националния дигитален данък.

Вашингтон настоява, че събирането на налога е пример за нелоялна практика, тъй като в голяма степен засяга предимно американски компании. Стъпката заплашва да възобнови
трансатлантическото търговско напрежение и да предизвика нови мита за Европа седмици преди встъпването в длъжност на Джо Байдън, пише Financial Times.

Очаква се САЩ да наложи 25% мита за френски чанти и гримове на стойност 1.3 млрд. долара. По-рано Вашингтон се закани да удари и вноса на шампанско и сирена със 100-процентови тарифи.

Франция не е единствената, решила да въведе собствен национален данък върху дигиталните услуги. Италия и Австрия са сред другите такива. Самата Европейска комисия също планира да придвижи идеята поне на общностно ниво, особено сега на фона на иконимическата криза.

Коментари: 0