САЩ се заканиха с „отмъщение“ на ЕС за дигиталния данък

Страната напусна международните преговори, като заяви, че са достигнали „задънена улица“

САЩ се заканиха с „отмъщение“ на ЕС за дигиталния данък

Министрите на финансите на Франция Бруно льо Мер и на САЩ Стивън Мнучин

Снимка: Twitter профил Стивън Мнучин

2144 ~ 3 мин. четене
Дигитален данък

Съединените щати шокираха Европа, като се оттеглиха от преговорите за международен дигитален данък и заплашиха с „отмъщение“, ако Европейският съюз продължи напред с плановете си, предава CNBC.

Редица европейски държави имат намерения да наложат данъци върху големите технологични компании над определен праг на приходи, което би засегнало главно американските гиганти в сектора, предвид техния размер.

Според Financial Times, в писмо до Франция, Италия, Испания и Великобритания, САЩ заявяват, че международните преговори са достигнали задънена улица и няма дори място за междинна договорка. Този ход ефективно прекратява всеки шанс за сделка скоро.

Служител, работещ за едно от министерствата, който не пожела да бъде посочен заради чувствителността на проблема, потвърди пред CNBC в сряда съществуването на писмото и добави, че се подготвя съвместен отговор. Френският министър на финансите Бруно льо Мер заяви пред радиостанция в четвъртък, че писмото на САЩ е „провокация“.

„Съединените щати не искат да продължат преговорите за цифрово данъчно облагане в ОИСР“, заяви Льо Мер в Twitter. „Потвърждавам, че наистина ще има данъчно облагане на дигиталните гиганти във Франция през 2020 г., както и през 2019 г.“, добави той.

Съединените щати и Европа започнаха спора за данъчното облагане на технологичните гиганти преди година. В началото на 2019 г. европейските правителства не успяха да наложат общоевропейски цифров данък и прехвърлиха преговорите към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, търсеща международен подход.

Междувременно някои европейски държави решиха да въведат поединично цифров налог. Такъв е случаят с Франция, която беше първата голяма икономика, въвела подобен налог. Френското решение предизвика напрежение със САЩ, като американският търговски представител Робърт Лайтайзър твърди, че новият данък е несправедлив спрямо американските компании. Той каза, че в отговор САЩ ще наложат мита за някои френски стоки.

Двете страни се договориха през януари да продължат разговорите на ниво ОИСР и предложените търговски мита и данъкът бяха отложени.

Междувременно Великобритания, Италия и Испания разработиха свои собствени предложения за цифрови данъци в случай, че преговорите на ОИСР не успеят. Организацията трябваше да представи предложение по-късно тази година.

Независимо от преговорите с ОИСР, САЩ обявиха по-рано този месец, че ще разследват Австрия, Бразилия, Чехия, Европейския съюз, Индия, Индонезия, Италия, Испания, Турция и Обединеното кралство за прилагане или предлагане на нови данъци върху дигиталните гиганти.

„Много съжалявам за намерението на САЩ да сложи спирачки на международните разговори за данъчното облагане на цифровата икономика. Надявам се, че това ще бъде временно, а не окончателно спиране “, каза европейският комисар за икономиката Паоло Джентилони.

„Европейската комисия иска глобално решение за въвеждане на корпоративното данъчно облагане от 21-ви век - и ние вярваме, че двустълбовият подход на ОИСР е правилният“, каза той.

„Но ако тази година се окаже невъзможно, ние бяхме категорични, че ще направим ново предложение на равнище ЕС“, каза той.
Испания и нейните европейски съюзници няма да приемат заплахи заради предложения данък върху приходите на интернет гигантите, заяви говорителят на правителството Мария Исус Монтеро по повод решението на САЩ.
„Нито Испания, нито Франция, Италия или Великобритания, никоя държава няма да приеме какъвто и да е вид заплаха от друга страна.“

„Ние не приемаме законодателство, за да накърняваме интереса на други страни“, продължи Монтеро. „Ние приемаме законодателство, така че данъчната ни система да е подредена, справедлива и адаптирана към настоящите обстоятелства.“
Подкрепи Economic.bg